Diğer
    Ana SayfaHaberMeme kanseri evreleri nasıl olur? 1. evre belirtileri nelerdir?

    Meme kanseri evreleri nasıl olur? 1. evre belirtileri nelerdir?

    -

    Kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanserinde erken tanı büyük rol oynuyor. Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” ile hastalığın taranması ve önlenmesinin teşviği amaçlanıyor. Peki, meme kanseri evreleri nelerdir? Hangi evrede nasıl tedaviler yapılıyor? Meme kanserinde yeni gelişmeler neler? Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tükenmez anlatıyor…

    MEME KANSERİ 1. EVRE BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Meme cildinde şişlik,  kızarıklık, ciltte çekinti, meme ucu çekintisi, meme ucunda kalınlaşma, pullanma, kabuklanma, yara, meme başı akıntısı (anne sütü dışında), memede şişlik, kitle, koltukaltında şişlik gibi belirtiler olabilmektedir.

    MEME KANSERİ EVLERİ NELERDİR? HANGİ EVREDE HANGİ TEDAVİLER YAPILIR?

    Evre 0: Sadece süt kanalı içinde kanser hücreleri olması.

    Evre 1: Memede sınırlı 2 cm altında tümör.

    Evre 2: Memede 2 cm üzerinde, cilt ve göğüs duvarını tutmamış, koltukaltında sınırlı metastatik lenf nodu metastazı olan uzak organ metastazı yapmamış.

    - Advertisement -

    Evre 3: Meme cildi veya göğüs duvarını tutan tümör veya koltukaltında yaygın lenf nodu metastazı olan uzak organ metastazı yapmamış.

    Evre 4: Uzak organ metastazı yapmış.

    Meme kanserinin tedavisi kanserin biyolojisi moleküler özellikleri ve davranışına göre planlanmaktadır. Bazıları küçük olmasına rağmen agresif özelikte olup hızla büyüyüp yayılabilirken bazıları yavaş büyüyebilirler. Tedavi seçeneklerinden hangilerinin uygulanması gerektiği tümör biyolojisi, hormon reseptör durumu, yaş, genel sağlık durumu, menopoz, evre, genetik mutasyon olup olmadığı gibi tüm özellikler göz önüne alınarak kişisel olarak belirlenmelidir.

    meme kanseri evreleri

    MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI İLE NE AMAÇLANIYOR?

    Meme Kanseri kadınlarda en sık görülen kanser. Gelişmiş ülkelerde sıklığı daha fazla olmakla birlikte gelişmekte olan ülkelerde meme kanserine bağlı ölüm oranları daha yüksek. Bu fark erken tanı oranlarının yüksekliği ve uygun tedavilere ulaşma oranlarının yüksek olmasından dolayı oluşmaktadır. Ekim ayında meme kanseri farkındalığı oluşturmak için kamu kuruluşları, medya, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, dernekler, vakıflar birçok faaliyetlerde (yürüyüşler, koşular, bisiklet sürmeler, toplantılar, çeşitli bina ve yapıların pembe renkli ışıklandırılması…)  bulunmaktadırlar. Burada amaç farkındalık yaratarak meme kanseri risklerini azaltmak ve erken tanı oranını arttırmaktır.  Erken tanı hayat kurtarıcı olmanın yanında fazladan tedavi ve cerrahilerden kişiyi kurtarıp hayat kalitesini arttırmaktadır. Ülkemizde yeni kanser tanısı almış her 4 kadından birisi meme kanseridir.  Ülkemizde genç yaş meme kanseri oranı batı ülkelerine göre daha fazladır. Ülkemizde her 100 meme kanseri tanısı almış kadının 19’u 40 yaş altında tanı almaktadır. Burada da 20’li yaşlarla beraber aylık kendi kendine muayene 2-3 yılda bir hekim muayenesi yapılması önem arz etmektedir. 40 yaşla beraber ise yıllık mamografi ve muayene meme kanserine bağlı ölüm oranlarını ciddi bir şekilde düşürecektir.

    MEME KANSERİYLE MÜCADELEDE YENİ GELİŞMELER VAR MI?

    Meme kanseri çok sık görülmesi ve nispeten kolay ulaşılabilir olmasından dolayı üzerinde en fazla bilimsel araştırma yapılan kanserdir. Tedavi seçenekleri sürekli çeşitlenmektedir. Modern tedavilerle yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.  Cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi, hormonoterapi gibi ana tedavilerin yanında hedefe yönelik tedaviler (akıllı ilaçlar), immunoterapiler gibi tedaviler yapılmaktadır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz