Sabah uyandığımızda mide bulantısı ile kalkmak güne kötü başlangıç yapmamıza neden oluyor. Sabah kalkıldığında yaşanan mide bulantısı çoğu kişinin yaşadığı bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık günlük ve geçici olabileceği gibi kimi zaman da bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Sabahları mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısı nasıl tedavi edilir? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral sabahları mide bulantısının nedenlerini anlattı.
SABAHLARI MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
En sık sebepler halsizlik, kan şeker seviyesinde düşme, akşam yenilen gıdaya bağlı hafif zehirlenme veya soğuk içeceklere bağlı mide üşütmesi, stress, duygusal ve psikolojik nedenler, uykusuzluk ve reflü hastalığı, akşam aşırı alkol kullanımı, mide tembelliği, hanımlarda gebelik, kemoterapi gibi bazı ilaçların yan etkisi, yanlış diyet uygulaması, migren veya baş ağrısı, susuzluk, ağrı kesici ilaç almak, ülser hastalığı veya bazen mide kanserlerinde de olabilmektedir.
BULANTI HANGİ HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR?
Bulantı devam ederse, kusma, reflü hastalığı, güçsüzlük, kaslarda zayıflama, depresyon ve mutsuzluk, motivasyon azlığına, çalışma isteğinin azalmasına, hayattan keyif alamamaya yaşam sevincinde azalma oluşabilir.
MİDE BULANTISININ KUSMAYA DÖNMESİ NASIL ENGELLENİR?
Öncelikle mide bulantısın sebebinin araştırılması gerekir. Neden belli olursa, nedene yönelik tedavi ve tavsiyelere uyulduğunda, kusma fazına geçmeyi engellemiş oluruz.
MİDE BULANTISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sebebe göre değişir. Bulantıyı kesen ilaçlarımız var. Psikolojik neden var ise, psikolojik destek almak gerekir. Mide hastalığı varsa, ona uygun tedavi yapmak gerekir. Alkol kullanımı varsa alkol bırakılmalı, uyandıktan hemen sonra yani kahvaltı öncesi ufak bir şeyler atıştırılmalı, akşam ağır yemekten sakınılmalı, düzenli ve kaliteli uyku sağlanmalı, Stresle başa çıkmak için gevşeme teknikleri kullanılmalıdır.
SABAHLARI OLUŞAN MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?
- Kahvaltı öncesi hafif bir şeyler atıştırılmalı, bulantıyı kesen ilaç alınıp sonra kahvaltıya geçilmelidir.
- Temiz havaya çıkmak,
- Sabah aç karnına kahve ve ilaç içmemek,
- Kahvaltıyı hafif geçiştirmek gerekir.
- Muz, tuzlu kraker, tatlı bir elma, papatya çayı, rezene çayı, nane-limon çayı, zencefil ve ayran iyi gelebilir.
- Çok soğuk ve çok sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır.
Sabahları tekrarlayan mide bulantısı için, ne zaman doktora başvurulmalı?
Aslında tekrarlıyorsa ve giderek artıyorsa, hemen başvuru yapılmalı. Bulantı ile beraber, kanlı kusma, ateş, kilo kaybı ve bilinç bozukluğu varsa, acilen hekime başvurmak gerekir. Kan tetkikleri, endoskopi ve radyolojik yöntemler ile neden araştırılmalıdır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Mide yanması mı yaşıyorsunuz? İşte size iyi gelecek yiyecekler
- Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Ne zaman ve nasıl geçer?