Saç dökülmesi erkekler kadar biz kadınların da ortak problemi. Peki sizin saçlarınız neden dökülüyor biliyor musunuz? Suçu mevsim geçişlerine atmadan önce uzmanından saç dökülmesine yol açan nedenleri öğrenin.
Bir tel, iki tel, 100 tel… Tamam saçların dökülmesi, hatta 100 tele kadar dökülmesi normal kabul ediliyor ama ya saçınızda seyrek alanlar oluşmaya başladıysa? O zaman uzmana görünme zamanınız geldi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, saç dökülmesinin altında yatan nedenleri ve sağlıklı saçlara kavuşmak için yapılması gerekenleri anlattı.
SAÇ DÖKÜLMESİNE YOL AÇAN NEDENLER NELERDİR?
Günde ortalama 50-100 adet saçın dökülmesi normal kabul ediliyor. Bu sayının üstünde bir dökülmede ise altta yatan pek çok hastalık olabileceğinden öncelikle bunların araştırılması gerekiyor.
Saçlar çok farklı nedenlerle dökülebiliyor:
*Androgenik alopesi ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan dökülme tipinde, saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebi genetik geçiş. Yani erkek tipi hormonlara karşı kalıtsal bir duyarlılık nedeniyle oluşuyor. Saçlarda azalma ve incelme gelişiyor ancak kellik oluşmuyor.
*Uygun olmayan saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı da saçları döküyor. Kimyasal maddelerin yoğun uygulandığı boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor.
*Doğum sonrası hormonların eski haline dönmesiyle birlikte ortalama dört-altıncı aylarda saçlarda dökülme başlıyor. Gebelik boyunca artan östrojen hormonuna bağlı olarak saçlar dökülmezken, doğum sonrası azalan hormonların etkisiyle ani bir saç dökülmesi başlıyor ancak bu geçici bir durum.
*Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı sonrasında dört hafta ile üç ay içinde yoğun bir saç kaybı gelişebiliyor. Fazla veya az çalışan tiroid bezi hastalığı da kronik saç kaybına neden olabiliyor. Tiroidin hem eksikliği hem de fazlalığı direkt olarak saç folliküllerini etkiliyor.
*Protein ve karbonhidrattan fakir diyetler yapan kişilerde iki-üç ay sonra yoğun bir saç dökülmesi gelişebiliyor.
*Yüksek doz A Vitamini, androjenler, mantar tedavisinde, hipertansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar ve bazı ağrı kesiciler, şişlik gidericiler, pıhtılaşma önleyiciler ile kanser, tiroid, epilepsi, hormon ve ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar da geçici bir süre saç dökülmesine neden olabiliyor. İlaçlara bağlı saç dökülmeleri genellikle geri dönüşümlü oluyor.
*Kronik stres immün sistemi etkileyerek saçların dökülmesine yol açıyor. Polikistik over hastalığı da çok sık karşılaşılan nedenlerden biri.
*Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda da bir-üç ay içinde aşırı saç dökülmesi gözleniyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Sağlıklı ve uzun saçlar için gerekli vitaminler
- Kaybettiğiniz saçları geri kazanabilirsiniz
- Saça faydalı yağlar hangileridir? İşte saçlara iyi gelen doğal yağlar
- Saç dökülmesine hangi vitaminler iyi gelir?
- Saç dökülmesini önlemek için bunları yiyin