Diğer
    Ana SayfaBebekTelevizyon ekranından uzak tutun

    Televizyon ekranından uzak tutun

    -

    O minicik gözler ekran ışığından sandığınızdan çok fazla zarar görüyor. Dikkat eksikliğinden hiperaktivite bozukluğuna, dil gelişiminden otizme kadar birçok ciddi rahatsızlığa davetiye çıkarıyor.

    Televizyon, çocuklar için çizgi film ve reklamlarla; yetişkinler için de dizi, film ve programlarla hayatın olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Son yıllarda özellikle küçük çocukların uzun süre TV seyretmelerinin sosyal gelişim üzerine olası olumsuz etkileri tartışılırken 0-2 yaş bebekler için de televizyon ekranlarının zararlı olduğu artık herkes tarafından biliniyor.

    İlk 2 yıl çocuğunuza televizyon izletmeyin
    Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koyuyor. Memorial Hastanesi’nden; Pedagog Dr. Melda Alantar: “Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunuyor. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğinin altını çiziyor” diyor.

    Dili nasıl gelişiyor?
    Gün içinde televizyon seyreden bebeklerin dil gelişimi ve iletişim becerileri daha yavaş ilerliyor. Televizyon tek taraflı bir iletişim aracı olduğu için bebeğin kendini geliştirmesine fırsat vermiyor.
    ● Bebek ilk bir ayda ağlama, öksürme, hapşırma gibi doğal sesler çıkarıyor. Birinci ayın sonunda ağlamaları çeşitli durumlara göre farklılaşmaya başlıyor.
    ● İkinci ve üçüncü aylarda bebek gülüyor, ” k” ve “g” gibi ünsüz ve “a” “e”, “o” gibi ünlü harfleri çıkarmaya başlıyor.
    ● 4 ve 6. aylar arasında ünlü ve ünsüz seslerin sayısında artış gözleniyor, altıncı ayın sonuna doğru ünsüz ile ünlü sesleri birleştirmeye başlıyor; örneğin ba, da, ma gibi…
    ● 7 ve 10. aylar arasında ma-ma gibi hece tekrarları gözleniyor. Bebek yetişkin konuşmasına benzeyen ancak anlaşılmayan diziler meydana getiriyor. On birinci aydan itibaren anlaşılmayan ses dizileri arasına tek heceli sözcükler yerleştirmeye başlıyor. İlk anlamlı sözcükleri telaffuz etmeye başlıyor.
    ● 12 ve 18. sekiz aylar arasında sözcükleri amaçlı olarak kullanıyor. 3-50 sözcükten oluşan sözcük dağarcığı vardır. Nesneleri ve vücut bölümlerini gösteriyor.
    ● 18 ve 24. aylar arasında basit yönergeleri yerine getiriyor, nesneleri ve resimleri isimlendiriyor. Sözcük dağarcığı 50-70 sözcük içeriyor.
    ● İki yaş çocuğun yürümeye, konuşmaya, kendi benliğini fark etmeye başladığı bir dönem. Yaşamın ikinci yılındaki hızlı gelişim çocuğu pek çok açıdan bağımsız hale getiriyor. Motor yeteneklerle dil becerisinin kazanılmasının çocuğun bağımsızlığındaki etkisi büyük oluyor. İki yaş çocuğu koşuyor, tutunarak merdivenleri inip, çıkıyor. Bu dönemde bildiği 70 veya daha fazla sözcüğü kullanıyor, iki sözcükten oluşan basit cümleler kuruyor. İki yaş sorgu çağı. Bu evrede çocuk nasıl ve niçin sorularını ısrarla soruyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz