Soğuk havalarda cildiniz ekstra özen istiyor. Sadece nemlendirmek sağlıklı bir cilt için yeterli olmuyor. Kolajenden aktif içerikli serumlara tüm cilt tipleri için kışa hazırlık rehberini uzmanından öğrendik.
Yazı: Eda Şeftalicioğlu
Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle soğuyan hava ve azalan nem ile birlikte cildimiz daha fazla kuruyor. Nemini kaybettiği için hassaslaşan ve pul pul dökülen cildimiz için ne gibi önlemler alabiliriz, cildimizi bekleyen riskler neler? Sağlıklı bir cilt için ne yapmalıyız, nasıl bir rutin oluşturmalıyız? İşte bu soruların cevaplarını İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Medikal Estetik Uzmanı Dr. Havva Nur Afşar’dan aldık. Cildimizi korumanın önemine vurgu yapan Dr. Afşar, dikkat etmemiz gereken ipuçlarını da paylaştı.
Kış aylarında cildimiz neden kurur? Ne kadarlık bir kuruma normaldir? Hangi durumda doktora görünmeliyiz?
Cildimiz kış aylarında nem ve sıcaklığın düşmesiyle birlikte kuruma eğilimi gösterir. Ek olarak şömineler, ısıtma cihazları ve kaloriferler nemi azalttığından cildimizi kurutur. Cildimizi temizledikten sonra hafif gerginlik hissediyorsak ve bu gerginlik nemlendirici sürünce geçiyorsa, bu kadarlık kuruma normal kabul edilebilir. Kaşıntı, çatlama ve pullanma olacak seviyede bir cilt kuruluğunuz varsa doktora görünmelisiniz.
Kış mevsiminde cildimizin ihtiyacı olan korumayı nasıl sağlarız?
Kış mevsiminde cildin nemini kaybetmesi ve daha hassas hale gelmesiyle birlikte cildiniz kuruyabilir, pul pul dökülebilir, gerginlik ve kaşıntı olabilir. Bu durumlardan kurtulmak için bol bol su içmelisiniz. Yüzünüzü kurutacak cilt temizleyicilerinden uzak durmaya özen gösterin. Yüzünüze ve elinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız. Sıcak su ile duş almaktan kaçının. Duş sonrası vücudunuzu nemlendirmeye özen gösterin.
Yazın kullandığımız SPF içerikli ürünler her mevsim kullanılmalı mı? Neden?
Güneş ışınları yaşlanmanın temel sebeplerinden. Cildinizde lekelere, kızarıklıklara hatta kansere neden olabilir. Güneş ışınları cilde sadece yazın değil her mevsim zarar veriyor. 12 ay boyunca güneş kremi kullanmalısınız. Güneş kreminde ana faktör doğru miktarda kullanılması oluyor. Yüz ve boyun bölgesi için bir çay kaşığı kadar güneş kremi yeterli. Güneş kremi uygularken kulaklara da sürmeyi atlamamak gerekiyor. Dudak ve göz altı için o bölgelerde kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş güneş kremleri tercih edilebilir.
GÜNLÜK VİLT BAKIM RUTİNİ NASIL OLMALI?
Cilt bakımı cilt tipine ve uygulama zamanına göre değişiklik gösterebiliyor. Her cildin farklı ihtiyaçları ve şikayetleri var, bu nedenle amaca yönelik rutin belirlenmeli. Öyle ki bazı içerikler gündüz, bazı içerikler gece aktif oluyor. Güneş kremi, antioksidan özellikli serumlar vb. gündüz kullanımına uygunken retinol türevleri ve AHA çeşitlerinin minimal soyucu özelliklerinden dolayı gece kullanılması uygun. Sabah cilt bakım rutini cildinize uygun bir temizleyici, antioksidan içerikli serum, nemlendirici krem, göz kremi ve güneş kremi şeklinde olmalı. Cildiniz kuruysa yüzünüzü sabahları sadece suyla yıkayabilir ve hyalüronik asitli serumları rutine ekleyebilirsiniz.
Gece cilt bakım rutininde ise cildinize uygun bir temizleyici, retinol türevlerini içeren serum, nemlendirici krem ve göz kremi olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Eğer cildiniz yağlı, akneye meyilli ise retinol türevlerini içeren serumlar dışında AHA, BHA içerikli toniklerden de faydalanabilirsiniz. Burada önemli olan nokta cilt bakım rutinine AHA, BHA ve retinol türevlerini aynı anda dahil etmemeniz gerektiği çünkü cildinizi tahriş edebilir.
CİLT SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Cilt sağlığı, vücut sağlığı ile orantılıdır dolayısıyla sağlıklı bir vücut için yapılacak her şey cildimize de iyi gelir. Bol su içmek, düzenli uyku, düzenli egzersiz, spor ve sağlıklı beslenme en önemli adımlar. Bunların yanı sıra düzenli cilt bakımının cilt kalitesine etkisi göz ardı edilemez. Evde mutlaka cildin ihtiyaçlarına yönelik basit de olsa bir cilt bakım rutini edinmeli, aksatmadan uygulamalısınız. Makyajı temizlemeden uyumamalı ve yastık kılıflarını düzenli olarak değiştirmelisiniz. Kendi yaptıklarınız dışında uzmanlar tarafından uygulanan profesyonel cilt bakımları ve mezoterapiler cilt sağlığı için oldukça faydalı oluyor. Cildin sağlığını bozan faktörlerse bunların tam tersi. Su tüketiminin az olması, bozuk uyku düzeni, hareketsizlik, beslenme düzeninin ve içeriğinin kötü olması sayılabilir. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin de cilt üzerinde zararlı etkileri olduğu biliniyor.
Kolajen takviyesi almalı mıyız? Alırsak hangi faydaları görürüz?
25 yaşından sonra tip 1 ve tip 3 kolajen (balık ve sığır kolajeni) içeren takviyeler alabilirsiniz. Kullandığınız takviye en az 5000 mg kolajen içermeli. Cilt elastikiyetini ve nem tutma kapasitesini artırmaya yardımcı oluyor ve cildin kendini yenilemesini sağlıyor. Saç dökülmesini azaltmaya, saç ve tırnak uzamasına katkıda bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak da eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı oluyor.
Yaz sonrası güneşin etkisiyle matlaşan cildi yeniden canlandırmak için cerrahi olmayan hangi yöntemleri öneriyorsunuz?
Yaz sonrası matlaşan cildi kimyasal eksfoliasyon sayesinde yeniden canlandırmak mümkün. Düzenli olarak sabahları antioksidan kullanımı da cildin sağlıklı hale gelmesini sağlıyor. Bu tedavilere ek olarak hekiminiz sizin için lazer tedavileri uygulayabilir. Minimal invaziv olarak da mezoterapiler cildimizi sağlıklı ve ışıltılı hale getirirken güneşin verdiği hasarı da yok ediyor.
Medikal uygulamalar yanlış uygulandığında ortaya ne gibi sonuçlar çıkabilir?
- Dolgu uygulamaları yanlış uygulandığında yapay bir görüntü (ördek dudak vb.), enfeksiyon, hatta nekroza varan sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
- Botoks uygulamaları yanlış uygulandığında yüzde asimetri, donuk yüz görünümü veya pitozis (göz kapağı düşüklüğü) meydana gelebiliyor. Ancak botoks etkisi kalıcı değildir. Maksimum dört-altı ay içinde bu etkiler düzelir.
- Mezoterapiler komplikasyon açısından nispeten güvenli işlemler. İşlem sonrası morluk ve ödem oluşabilir. Ancak bunların kısa sürede düzelmesi beklenir.
- Lazer tedavileri ve altın iğne tedavileri yanlış uygulandığında ciltte yanıklara ve post-inflamatuar hiperpigmentasyona sebep olabilir.
Bu nedenle hekimler işlemi yalnızca uygun şartlar altında uygulayabilir.
Soğuk ve kuru hava hangi cilt problemlerini azdırır veya tetikler? Bu problemler alevlendiğinde ne gibi önlemler alınabilir?
Kış mevsiminde soğuk havadan kaynaklı egzama, atopik dermatit, seboreik dermatit, soğuk ürtikeri, sedef gibi hastalıklarda artış gözleniyor. Bu hastalıklardan korunmak için cildi nemlendirmek çok önemli. Kış aylarında cilt ekstra özen istiyor. Ben kış mevsimi öncesi hem yaz lekelerinden kurtulmak hem de kışa güçlü, sağlıklı ve parlak bir ciltle girmek için kendime mezoterapi ve lazer tedavilerini kombine olarak uyguluyorum. Hastalarıma da mutlaka öneriyorum.
KIŞIN SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NELER YEMELİYİZ?
Kışın sağlıklı bir cilt için beslenme alışkanlıklarında nelere dikkat etmeliyiz?
Soframızda hangi gıdalar olmalı?
- Sağlıklı ve nemli bir cilt için olmazsa olmazımız sudur. Günde en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz.
- Tam tahıllı gıdalar, kırmızı et, ceviz, fındık ve badem gibi besinler çinko açısından zengin olduğu için cildimize faydalı.
- Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, domates, portakal ve havuç cilt için olmazsa olmazlardan.
HANGİ İÇERİKLİ SERUMLAR KULLANILMALI?
- Hassas ciltler cilt bariyerini kuvvetlendiren ve iritan etkili olmayan içerikler kullanmalı. Niasinamid ve çinko içerikli serumlar örnek gösterilebilir.
- Kuru ciltler yüksek su tutma kapasitesine sahip hyalüronik asit içerikli serumlar kullanmalı.
- Yağlı ciltler akne, siyah nokta ve gözeneklere iyi geldiği bilinen AHA ve BHA içerikli serumlar kullanmalı. Bu içerikler salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, mandelik asit vb. olabilir.
- Eğer lekeli bir cildiniz varsa C vitamini, arbutin, ve retinol türevleri içeren serumları tercih edebilirsiniz.
Besin takviyesi veya vitamin olarak saç ve cilt sağlığımız için hangi desteklerden faydalanabiliriz?
- Tip 1 ve tip 3 kolajen
- Çinko, selenyum, silis ve bakır gibi mineraller
- A vitamini, B3, B5, B7 vitamini, D vitamini, E vitamini ve C vitamini
- Glutatyon, koenzim Q-10 ve alfa lipolik asit gibi antioksidanlar cildimiz için son derece önemli.
“Yağlı ciltler akne, siyah nokta ve gözeneklere iyi geldiği bilinen AHA ve BHA içerikli serumlar kullanmalı. Bu içerikler salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, mandelik asit vb. olabilir.”
İLGİLİ İÇERİKLER
- Kış cilt bakımı nasıl olmalı? 5 altın öneri
- Kışın ışıl ışıl, parlak bir cilde sahip olmak için 7 öneri
- Saç bakımında mevsim geçişi