Diğer
    Ana SayfaYaşamYaşlılarımıza teknolojiyi öğretme tüyoları

    Yaşlılarımıza teknolojiyi öğretme tüyoları

    -

    Dijital teknoloji artık dünyadaki yaşamın vazgeçilmez ve hayati bir parçası haline geldi. Gençler bu teknolojilerin içine doğdu ama yaşlılarımız için aynı durum söz konusu değil.

    Orta yaşa kadar olan jenerasyon, iş ve eğitim hayatının içinde dijital teknolojilere elbette hakimler ama yaşlılarımız için dijital teknolojiler çok yabancı kalıyor olabilir. Oysa,  E-devlete girmek marketten online sipariş vermek, navigasyon uygulamasından ve arama motorundan adres aratmak gibi faaliyetler artık hayati önem taşıyor. Dolayısıyla, onlara da bu teknolojileri anlatmamız, öğretmemiz lazım. Bu durumda da görev bize düşüyor ve birkaç saatlik hızlandırılmış kursla, onları dijital teknolojilere adapte ediyoruz. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak püf noktaları.

    1 – Teknolojiyi sadeleştirerek anlatın

    Evdeki yaşlılarımızın teknolojiyi bizim gibi algılamasını beklemek büyük bir hata olur. Onların doğduğu, büyüdüğü, kendilerini tanımladığı dünyada internet, IP numarası, 4.5 G, sosyal medya, megapiksel, troll gibi kavram yoktu. Dolayısıyla bu kavramları ilk duydukları anda anlamalarını beklemek büyük hayalcilik olmaz mı? Peki, onlara tamamen yabancı oldukları bu kavramları nasıl kolayca anlatabiliriz. İnsanoğlu canlısının en kolay öğrenme mekanizmasını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çizerek öğretin. Örneğin, interneti ne olduğunu anlatırken, bir dünya görseli çizin. Sonra bu dünyaya bağlanan çok sayıda cep telefonu çizin. Böylece telefonlar üzerinden herkesin ortak bir bilgi havuzuna bağlandığı bilgisini görselleştirerek anlatmış olacaksınız. Ardından da o cihazın internete nasıl bağlandığına dair daha teknik detaylara geçebilirsiniz. Öncelikle yabancı kavramların kolayca anlaşılabilmesini sağlayın ki, bilmedikleri konular hakkındaki korkuları geçsin.

    2 – Son teknoloji ürünleri kullandırın

    - Advertisement -

    Anne babalara, dedelere, ananelere, babanelere teknolojik cihazlar alırken genellikle eski model cihazlar tercih edilir. Oysa bu büyük bir hata olur. Yaşlılarınızın eline eskimiş teknolojileri verdiğinizde, onların modern teknolojilere alışmasını bekleyemezsiniz. Ekranı zar zor çalışan, dokunmatik ekranı hızlı tepki vermeyen, videoları doğru düzgün oynatamayan, çalışırken sık sık takılan bir cihaz yaşlılarımızın teknolojiden sıkılmasına neden olur. “Bununla mı uğraşacağım,” diye düşünmesine sebep olur. Emin olun, elinde iPhone 11 veya iPhone X olan bir dede, kendini kısa sürede geliştirip sizden daha fazla takipçiye sahip bir sosyal medya fenomenine dönüşebilir. Elbette bu cihazların nasıl şarj edildiğini öğretmeniz, şarj cihazları nasıl kullanılır, ne kadar süre şarj edilmelidir gibi bilgileri de detaylıca aktarmalısınız.

    3 – Bıkmadan ve şefkatle alıştırma yapın

    Mobil uygulamaları, internet tarayıcılarını, web sitelerini anlatırken yaşlılarımızın bu uygulamaları bir anda kullanmaya başlamalarını, bir anda öğrenmelerini beklemeyin. Her adımda küçük küçük alıştırmalar yaparak onları bir sonraki adıma hazırlayın. Örneğin, WhatsApp kullanmaya başlamadan önce dokunmatik ekranlarda tek tıklama, uzun tıklama, çift tıklama gibi detayların farkını anlatın. Mobil dokunmatik klavyeyi açmayı, kapamayı gösterin. Klavye üzerinde uzun uzun metinler yazarak alışkanlık kazanmalarını sağlayın. Ardından da birbirinizle uzun uzun mesajlaşın. Fotoğraf, video göndermeyi deneyin. Bir sonraki aşamada, tarayıcıyı anlatın. URL’nin ne demek olduğunu, nasıl çalıştığını sabırla anlatın. Birbirinize link göndererek alıştırmalar yapın. Alıştırma yapmaktan çekinmeyin, yorulmayın. Bu aşama onların teknolojiyi öğrenmesi için çok önemli. Siz okuma yazmayı öğrenirken, matematiği anlamaya çalışırken anne babalarınızın, dedelerinizin sizin başınızda saatlerce durduğunu, sizinle birlikte “Ali topu at, tut Ali tut,” gibi akla zarar cümleleri saatlerce tekrar etmek gibi işkencelere hiç şikayet etmeden katlandığını unutmayın. Onlarla alıştırma yapın…

    4 – Özel günler ayırın

    Teknoloji kullanımını öğrenmeleri için onları hayatın doğal akışına bırakırsanız, bazı kilit teknolojileri öğrenmeleri hiç mümkün bile olmayabilir. Bu da genellikle tüm dünya bir teknolojiyi öğrenip eskittikten ve artık kullanmayı bıraktıktan sonra gerçekleşir. Onları güncel teknolojilerle ve uygulamalarla tanıştırmak için, bazı özel günler ayırın. Örneğin, Spotify’ı kullanarak müzik dinlemeye alışmaları için evde bir Spotify günü ilan edin. Annenizin telefonuna bir hoparlör bağlayıp sevdikleri müzikleri nasıl bulacağını ve çalacağını gösterin. Liste yapmasını, şarkıları değiştirmesini, yeni şarkılar aramasını öğretin. Ardından da gün içinde ara ara istek şarkılarda bulunun. Hatta bu isteklerinizi WhatsApp’tan gönderin. Annenin, babanız, dedeniz, ananeniz, babaneniz o gün evin DJ’i olsun. Ertesi gün Spotify ile hayatına renk katan, müzik katan, mutluluktan evde dans eden büyüklerinizi görmek hiç şaşırtıcı olmayacak. Biraz düşünün bakalım, başka uygulamalar için nasıl özel etkinlikler düzenleyebilirsiniz… Instagram’da paylaşım çılgınlığını anlayıp öğrenmeleri için özel bir gezi düzenlemek… YouTube’u anlayıp kullanmaya alışmaları için mutfakta bir yemek tarifleri keşif günü tertip etmek… Hayal gücünüzü çalıştırın.

    Şimdi yılbaşı dönemi de yaklaşıyorken, ihtiyacınız olan tüm ürünleri bulabileceğiniz Hepsiburada.com platformunda uygun fiyatlı sayısız alternatif arasından aradığınız ürünlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca yılbaşı hediyesi seçmek için de Hepsiburada.com’un zengin ürün yelpazesini incelemenizi tavsiye ediyoruz. Kim bilir belki aradığınız abiye elbise ile karşılaşabilirsiniz veya spor yaparken kullanmak için Decathlon gibi markaların ürünlerini bulabilirsiniz ya da yılbaşı için evinize bir çam ağacı seçebilirsiniz. Neye ihtiyaç duyarsanız, Hepsiburada.com üzerinde kolayca bulabilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz