Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKış sebzeleri ile ayda 5 kilo verin

    Kış sebzeleri ile ayda 5 kilo verin

    -

    Kışın kilo almak kolay, hastalıklardan korunmak zor… Neyse ki doğa bize yine yardımsever elini uzatıyor ve rengarenk sebzeleri ile hem sağlıklı hem fit olmamızı sağlıyor.

    Hava sıcaklıkları gittikçe düşüyor, grip salgınları artıyor, doktor muayenehaneleri dolup taşıyor; diğer yandan da kış kiloları vücudumuza yavaş yavaş yerleşiyor. Yani durum acil! O zaman hemen manav tezgahlarına koşuyoruz çünkü kış sebzeleri hem daha yoğun ve tok tutuyor hem de vitamin ve mineral bakımından çok zengin… Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nden Diyetisyen Sema Mamak, kış sebzelerinin meyvelerle dengeli bir şekilde tüketilmesinin bağışıklığı güçlendirdiğini ve sağlıklı kilo vermeyi sağladığını belirtiyor. Diyetisyen Mamak, “Kış sebzeleri C vitamininden çok zengin. Koyu yeşil olan brokoli, ıspanak, tere, roka, pazı gibi sebzelerin ise demir içeriği çok yüksek… Posa içerikleri de çok yoğun olan kış sebzeleri, midede ve bağırsaklarda uzun süre kaldığı için daha uzun süre tokluk hissi veriyor. Posa, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını, tuvalete rahat çıkmayı sağlıyor, bu sayede kolon kanserinden koruyor. Posa aynı zamanda insülin seviyesini ayarlıyor, kan şekerini ve tansiyonu dengeliyor, kolesterolü düşürüyor” diyor. Kış sebzelerinin besin değerlerinin kaybedilmemesi için doğru tüketilmesinin de önemine değinen Diyetisyen Mamak, formsanté okuyucuları için kışın en çok tüketilen 5 sebzesini analiz etti ve 7 günlük sağlıklı beslenme menüleri hazırladı.

    subat-2012-diyet-resim-2➭ Demir deposu ISPANAK
    Her ay adet dönemi nedeniyle bir miktar kan kaybeden ve beslenmesinde demir içeren gıdalara çok fazla yer vermeyen kadınlar, demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşıyor. Ispanak ise bu eksikliği gidermekte birebir. A ve C vitamininden de zengin olan ıspanak, aynı zamanda protein ve yağ sindirimi için ihtiyaç duyulan birçok enzime de destek oluyor.
    Nasıl tüketeceğiz? Koyu yapraklı sebzeler metalle temas ettiği, çok küçük parçalar halinde doğrandığı, çok fazla piştiği ya da suda haşlandığı zaman değerini kaybediyor. Dolapta uzun süre bekleyen koyu yeşiller, burada da vitamin kaybediyor. Bu nedenle elle parçalanmaları, çiğ ya da az pişirilerek hızlı tüketilmeleri öneriliyor.

    subat-2012-diyet-resim-3➭ Posa zengini LAHANA
    Lif içeriği gözle bile görülebilen lahana, posası çok yüksek bir sebze ve bu nedenle özellikle bağırsak kanserlerinde koruyucu etkisi bulunuyor. Lahana ayrıca B, C ve E vitaminlerinden, potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır, magnezyum minerallerinden zengin. İdrar söktürücü etkisi ile tansiyon hastalarına destek olan bu sebzenin tek başına suyunun içilmesi ise başka rahatsızlıklara yol açma ihtimali nedeniyle önerilmiyor. Öksürük azaltıcı etkisi bulunan ve solunum sistemini temizleyen lahana, cinsel gücü de artırıyor. Lahanın posası, kan şekeri seviyesini de düzenliyor.
    Nasıl tüketeceğiz? Lahana genellikle dolma ve kapuska olarak tüketiliyor. Çiğ tüketimi ise mineral ve vitamin kaybını en aza indiriyor. Lahananın pişirilirken tek başına değil, etle ya da kıymayla desteklenmesi öneriliyor.

    - Advertisement -

    subat-2012-diyet-resim-4➭ Mikrop savar BROKOLİ
    Güçlü bir kanser savaşçısı olan brokoli, yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Antioksidan özelliği olan brokoli; kalsiyum, potasyum ve selenyum deposu olarak biliniyor ve kemik sağlığını koruyor. A, C ve E vitaminleri ile beta karoten mineralinden zengin olan brokoli, antibiyotik etkisi sayesinde prostat ve idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı oluyor.
    Nasıl tüketeceğiz? Buharda haşlayıp salata olarak ya da yoğurt ekleyerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. Suda haşlanması durumunda ise suyunun çorba olarak kullanılması öneriliyor. Kendisini tüketmekte zorlananlar sadece suyundan yapılan çorbayı da içebilir.

    subat-2012-diyet-resim-5➭ Mide dostu PIRASA
    Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerinden zengin olan pırasada B grubu vitaminler ve A vitamini bol miktarda bulunuyor. Sindirim sistemi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkisi olan pırasa, deri hastalıklarına ve damar sertliğine de iyi geliyor. Bağırsakları yumuşatıcı etkisi ile hemoroid hastalarını rahatlatan pırasa, çorba olarak tüketilirse sindirim sistemine daha faydalı oluyor. İdrar söktürücü etkisi bulunan bu sebze, anne sütünü de artırıyor.
    Nasıl tüketeceğiz? Pırasanın çok küçük parçalara ayrılmaması ve doğranırken mutfak robotu kullanılmaması gerekiyor. Pişirildikten sonra hemen tüketilmesi önerilen pırasanın kıyma ile desteklenmesi, tek tabakta birçok vitamin ve minerali buluşturma şansı veriyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz