Diğer
    Ana SayfaGüzellikSarkık karına cerrahi dokunuş

    Sarkık karına cerrahi dokunuş

    -

    Aşırı kilo alıp veren veya doğum yapan kadınların karşılaştığı sorunlardan biri karın bölgesinde oluşan fazlalığın basenlerin üzerine düşmesi. Abdominaplasti, diğer deyişle karın germe ameliyatı bu sorunu ortadan kaldırma amaçlı yapılıyor. Beden olarak küçülme de sağlayan bu ameliyatın bir zayıflama yöntemi olarak görülmemesi gerekiyor.

    Abdominaplasti, yani karın germe ameliyatı aslında tek bir işlem değil; işlemler bütünü. Karın duvarının zayıflamasıyla birlikte organların öne doğru çıkıntı yapması veya sarkmasının etkisiyle deride olan değişiklikleri düzeltmek için yapılıyor.

    Kadınların büyük bir kısmında karın derisinin güçsüzleşmesi ve sarkması doğum sonrası ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hastaların büyük kısmını sık doğum yapmış kadınlar oluşturuyor. Karın bölgesinde sarkıklık yaşayan kişiler gündelik hayatlarında eğilip kalkarken veya giyinip soyunurken sorun yaşayabiliyor. Bu buzdağının görünen kısmı; estetik açıdan hoş durmayan sarkık karın ileride sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. 

    Abdominaplastinin bir zayıflama yöntemi olmadığını belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlamadan önce bir noktanın altını çizdi: “Hastalara mutlaka ve mutlaka zayıflamaları gerektiği söylenmeli. Ancak ideal kiloya ulaşıldığı zaman karında düzeltici işlemler yapılabilir. Eğer kilo verilmeden bu işlem yapılırsa karın içi organları aşırı gerginlikten dolayı diyaframa baskı yapar, karın içi basınç artar. Akciğerin kapasitesi azalır ve solunum fonksiyonlarında sorun olur. Karın içi organların etrafında biriken destek yağ dokusunun miktarının azaltılması gerekiyor. Bu da düzenli beslenme ve zayıflama programıyla sağlanabilir. Abdominaplasti ameliyatı öncesi hastaların solunum kapasitesinin ölçülmesi hayati önem taşıyor. Solunum fonksiyon testlerini yapılarak, ameliyata engel bir durum olmadığını gördükten sonra operasyon yapılabilir.”

    - Advertisement -

    Prof. Dr. Erçöçen, basen üzerine sarkma veya çıkıklık şeklinde kendini gösteren durumların cerrahi operasyon dışında düzelme şansının bulunmadığını da belirtiyor. Michelin Lastik Bebeği Sendromu adı verilen bu durum oluştuğu zaman spor veya beslenme yöntemleriyle geriye dönüş mümkün olmuyor. Çünkü deri direncini ve elastikiyetini kaybetmiş duruma geliyor ve cerrahi müdahaleyle bu derinin alınması öneriliyor. Prof. Dr. Erçöçen, sarkıklık basen üstüne düşecek kadar değilse hastaya liposuction yapılması, ardından da korse giydirilerek toparlayıcı etkinin sağlanabileceğini belirtiyor. Yani yağlanma sarkıklık boyutunda değil de daha bölgesel ise abdominaplastiye gerek olmuyor.

     

    İşlem nasıl yapılıyor?

    Karın germe ameliyatı genel anesteziyle yapılıyor. Ancak karın duvarında bir fıtık yoksa sadece derinin çıkıntısı düzeltilecekse lokal anestezi uygulanabiliyor. Bu iki işlem tam ve mini abdominaplasti olarak ikiye ayrılabiliyor. Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, işlem sırasında çıkarılan dokuların çoğunlukla göbek hattının altında kalan dokular olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Burada dikkat edilmesi gereken şey karın duvarındaki lenf akımıdır. Göbek altı bölümünde lenf akımı kasıklara doğrudur; göbek üstündekilerin yönü ise koltuk altlarına doğrudur. Cilt altındaki yağ tabakası alınırken lenf kanallarının çevresinde ince bir miktar bırakılır. En sık yapılan hatalardan biri hiç yağ bırakılmamasıdır. Etrafında ince yağ bırakılmadığı zaman lenf kanallarının etrafında lenf sıvısı birikiyor. Sert, zırh gibi tabaka şeklini alıyor. Hastalar en çok bu durumdan yakınıyor. Elbise veya pantolon giydiğinde kasıkların üzerindeki şişlik veya sertlikten şikayet ediyor. Lenf ödemi biraz geç gider. Bu yüzden ameliyat sonrasında ikinci ve üçüncü haftadan itibaren lenfatik drenaj masaj mutlaka öneriliyor. Dolayısıyla karın duvarını toparlarken lenf kanallarının gidiş yönüne çok dikkat edilmesi gerekiyor. Karın bölgesinin orta hattında boydan boya, göğüs kafesinden kasığa kadar plikasyon işlemi yapılıyor. Plikasyon işlemi derinin sıkılaşmasını sağlıyor. Karın duvarı kalınlığı fazlaysa liposuction yöntemiyle kombine ediliyor. Bu ameliyatla hedeflenen vücuda şekil vermek dolayısıyla vücudun estetik bir form kazanması önem taşıyor. Hatta ameliyattan önce liposuction işlemi uygulanması daha iyi sonuçlar almamızı sağlıyor.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz