Diğer
    Ana SayfaBebekBebeklerde geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer?

    Bebeklerde geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer?

    -

    Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri de geniz akıntısıdır. Geçmeyen geniz akıntısı bebeğin gece uykusunu, yemesini ve içmesini olumsuz etkiler. Ebeveynler de en çok bu noktada çaresiz kalır. Peki, geniz akıntısı neden olur? Nasıl geçer, bebeklerde geniz akıntısına ne iyi gelir? Acıbadem Ataşehir Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Serap Şahin Önder anlatıyor…

    BEBEKLERDE GENİZ AKINTISI NEDEN OLUR?

    Geniz akıntısı, burun ve sinüs boşluklarını örten mukozadan kaynaklanan sekresyonun arkaya doğru genize ve boğaza akması sonucu oluşur. Aslında oluşan bu sekresyonun içeriğinde enzimler ve antibakteriyel ajanlar mevcuttur. Bu içeriği sayesinde vücuda giren mikroplara karşı savunma sisteminde rol oynar. Dolayısıyla geniz akıntısının oluşması için mukozanın sekresyon üretimini artıran bir faktör olmalıdır. Bu faktörlerin başında üst solunum yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyöz sebepler gelir.  Bununla birlikte allerjik rinit de geniz akıntısına neden olabilir. Geniz akıntısı gırtlağa ulaştığında öksürük refleksinin aktive olmasına sağladığı için sıklıkla beraberinde öksürük şikayeti de görülür.

    BEBEKLERDE GENİZ AKINTISINA NE İYİ GELİR?

    Geniz akıntısı olan bebeklerde ortam havasının nemli olması, sigara dumanına ve kirli havaya maruziyeti önlemek geniz akıntısında azalmaya yol açabilir. Bununla birlikte burun kanallarını serum fizyolojik ile yıkamak da mekanik olarak mikropları uzaklaştırmayı sağlayarak geniz akıntısının azalmasında etkilidir.

    bebeklerde geniz akıntısına

    BEBEKLERDE GENİZ AKINTISI NASIL GEÇER? TEDAVİSİ NEDİR?

    Öncelikle geniz akıntısına neden olan etken ortaya konulmalıdır. Eğer viral üst solunum yolu enfeksiyonu söz konusuysa herhangi bir tedavi verilmese bile kendi kendine iyileşebilir. Bu süreçte bebeğin şikâyetlerinin azalması için serum fizyolojikler ile burun yıkama yapılabilir. Gerekli durumlarda doktor kontrolünde burun ve geniz akıntısını azaltacak ilaçlar kullanılır. Bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu tedavilere ek olarak antibiyotik verilmesi gerekebilir. Alerjik rinit söz konusuysa neden olan alerjene maruziyeti ortadan kaldırmak tedavide ilk basamak olmalıdır. Yine serum fizyolojik ile burunun yıkanması önerilir. Ayrıca alerjik reaksiyonu baskılayacak anti-alerjik ilaçların verilmesi gerekebilir.

    - Advertisement -

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz