Unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü pek çoğumuzun şikayetleri arasında yer alıyor. Bu yakınmaların önüne geçmek ve yaşlılık dönemlerine aktif bir zihinle girebilmek için besinlerden takviye alabilirsiniz. Peki, beyin dostu gıdalar nelerdir? İşte yanıtı…
İNANMAK VE MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ
Vücudumuzun maestrosu beynimizi iyi çalıştırmak, daha hızlı öğrenmek, unutkanlık ve odaklanma sorununun önüne geçmek için yapılması gerekenlerle ilgili öneriler okuyor ya da dinliyoruz. Bulmaca çözmek, hobiler edinmek, (bazen zor da olsa) karamsarlığı bırakıp iyimser düşüncelere sahip olabilmek gibi. Şüphesiz bunlar hakkında epey şey biliyoruz. Hatta bu yazının konusu olan beyin dostu gıdalar hakkında da yararlı fikirlere sahip olabiliriz. Ama önemli olan bunları uygulayabilmek değil mi? Belki de ihtiyacınız olan şey verilerin doğruluğuna inanmak ve motivasyondur. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Dilara Koçak Gedik, son araştırma sonuçlarının ışığında beyin dostu gıdaları derledi ve bizlerle paylaştı. Bugün başlamak için iyi bir gün olabilir.
BEYİN DOSTU GIDALAR VE FAYDALARI
FINDIK / BADEM / CEVİZ
Fındıkta bulunan ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini, beyindeki sinir hücrelerini korumak için yardımcıdır. Badem ve Omega 3 kaynağı ceviz ise odaklanma ve dikkat süresini uzatır.
BALIK
Somon, uskumru, ton ve diğer balıklar kalp sağlığı için etkili olan Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Haftada en az 2 kez balık tüketmek, DHA’yı (DocosoHegzanoic Acid) daha çok almamızı sağlar. DHA, bilinen en iyi beyin destekleyici besinlerden biridir. DHA sadece belleği güçlendirmekle kalmaz, öğrenme ve konsantrasyona da olumlu yönde etkilerde bulunur.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Lahana, karalahana, ıspanak ve brokoli E vitamini ve folik asit için önemli kaynaklardır. Folik asitin, beyni nasıl koruduğuna dair netlik sağlanamamıştır ancak kandaki homosistein olarak bilinen amino asitin seviyelerini düşürme yönünde etkisi olabileceği tartışılmaktadır. Ayrıca öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan ‘Kolin’, anne sütünden sonra en çok soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar ve yumurta sarısında bulunur.
AVOKADO
Kremalı yoğun bir tada sahip olan avakado da E vitamini açısından güçlü bir kaynaktır. E vitamini açısından zengin olan besinlerin C vitamini açısından da zengin olan avokado dahil olmak üzere) Alzheimer hastalığının gelişmesi riskini azalttığı saptanmıştır. Bu gıdalar özellikle kısa süreli hafıza için önemlidir.
AY ÇEKİRDEĞİ
Ay çekirdeği dahil olmak üzere, çekirdek çeşitleri E vitamini açısından zengin kaynaklardır. 20 gr kurutulmuş ay çekirdeği günde alınması önerilen E vitamini miktarının yüzde 30’unu karşılar. Öneri olarak; salatanızın üstüne serpmeniz hem lezzeti artırır hem de beyin gelişimini hızlandırır.
ÇİLEK, BÖĞÜRTLEN, KİRAZ, YABAN MERSİNİ
Son yapılan araştırmalar yaban mersini, çilek ve böğürtlenin azalan bilişsel becerilerin artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu gıdalar yaşla azalan beynin doğal faaliyetlerini korumayı sağlarlar ve yaşla ilgili olan hafıza kaybının oluşmasını engellemeye yardımcı olurlar.
HAVUÇ-ANANAS
Hatırlama yeteneğini artırmak için kullanılabilir. Ayrıca içerdiği A vitamini ile iyi bir antioksidandır. Ananasın da ezberlemeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır.
UZMAN GÖRÜŞÜ
“Kaliteli beslenme beyne de iyi gelir” Beslenme alışkanlıklarımız, öğünlerimizin düzenli olması, öğünlerde tüketilen yiyeceklerin çeşidi ve miktarı, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için çok önemlidir. Bazı besinler beynin çalışmasını direkt olarak etkileyebiliyor. Beyin dostu besinler de öğrenmeyi artırır, hızlı düşünmeyi kolaylaştırır, zihin dağınıklığını önleyip odaklanmayı güçlendirir, konsantrasyonu artırır. Kısacası öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. Sağlıklı yağlardan zengin, doymuş ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler ve fındık açısından zengin olan diyetlerin beyin sağlığı için oldukça iyi olduklarını kanıtlayan çalışmalar bulunuyor.