Uzm. Dr. Sinan İBİŞLipokavitasyon, yağların çözülmesini sağlayan ultrason ile birlikte karın, kalça, yan uyluk bölgelerindeki fazlalıklardan kurtulmaya yardımcı oluyor. Ancak uygulama sırasında çok dikkatli olmak gerekiyor.
Ses dalgaları ile çalışan lipokavitasyon teknolojisi, bölgesel yağ fazlalıklarında etkili bir yöntem olarak kullanılıyor. Ses dalgalarının özellikle yağ dokusunda oluşturduğu mekanik vibrasyonlar ve vibrasyona bağlı termal etkiler, yıllardır iç organların görüntülenmesinde, fizyoterapide, kemik ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Ses dalgaları, diğer adıyla ultrasonun vücudumuzdaki etkileri termal (bölgesel ısınma), kavitasyon (yağ dokuda parçalanma) ve mikromekanik etkiler (vibrasyona bağlı dolaşım artışı ve ısınma) olarak görülüyor. Etkilerin gücü kullanılan teknolojinin güç etkisine ve güvenli kullanımına bağlı olarak değişebiliyor.
Lipokavitasyon nasıl çalışıyor?
Lipokavitasyon metodu karın, kalça, yan uyluk bölgelerinde uygulanabiliyor. Ağrısız bir işlem. İlk uygulama sonrasında oluşabilen orta dereceli bölgesel şişlikler, yağ kütlesinde hızlı azalmayı engelleyebiliyor ama şişlik çekildiğinde yağ dokudaki azalma belirginleşiyor.
Lipokavitasyon tedavisi, doğrudan uygulama alanlarında başarılı olsa da geriye kalan yağ hücrelerinin hacminde artış olursa zaman içinde uygulama tekrarlanabiliyor. Bu metotta, tedavi edilecek yağlanma alanının sınırları bir kalemle çiziliyor ve bölge ultrason jeli ile kaplanıyor. Ultrason, alan başına maksimum 15 dakika uygulanıyor. Lipokavitasyon haftada bir seans yapılıyor. Karaciğer temizlenmesini sağlayabilmek için tedaviye girmeden önce 1.5 / 2 litre su içilmesi ve fiziksel aktivite yapılması gerekiyor. (Bu sayede yağ metabolizmasının ürettiği ATP kas dokusu tarafından kullanılıyor ve yağların üretimi için kullanılmıyor), iki veya üç gün içerisinde ise drenaj tedavisi tavsiye ediliyor.
Ses dalgaları kullanımına dikkat!
Ultrason dalgaları, dokulardaki moleküllerin hareket enerjisini artırarak, dokuda hareketlenmeye neden oluyor. Dokuya uygulanan etkiyle ortaya çıkan hareketlenme ve enerji dokuda ısıya dönüştürülüyor. Dokulardaki ısı artışı 37 derece değerini geçerse yağ dokuda protein hasarı ve hücresel fonksiyonların kaybı görülebiliyor. Bu nedenle ses dalgalarının kullanımında çok dikkatli olmak gerekiyor.
Soru: Üç aylık hamileyim ve bacak yağlarım için kavitasyon yaptırabilir miyim?
Cevap: Sınırlı bile olsa lipokavitasyon ile tedavinin uygulanmayacağı durumlar mevcut. Bu durumlar; hamilelik, karaciğer rahatsızlığı, böbrek hastalıkları, kan yağlarının yüksek olduğu durumlar. Aynı zamanda kemik erimesi olan, cildinde tümör bulunan, vücudunda kanser olan ve yağ dokuda tümörleri olan kişilere uygulanmıyor.