Yedikleriniz sadece karnınızı değil, sağlığınızı da doyurmalı…
Sağlığınızı düşünüyorsanız ağzınıza atacağınız her lokmadan önce iki defa düşünmelisiniz. Bazı besinler hayat kurtarırken, bazıları ömrünüzden çalıyor…
SOMON
Yağlı bir balık olan somon, omega 3 yönünden oldukça zengin…
NEDEN YENMELİ?
Omega 3, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip. Kandaki trigliseridi düşürüyor. Bu da kalp ve damar sağlığı açısından avantaj sağlıyor.
SAĞLIK AÇISINDAN…
Somonu taze ya da konserve olarak yediğinizde, kötü kolesterol (LDL) seviyesinin yükselmesini engelliyor. Ayrıca kanser, eklem romatizması ve iltihaplı hastalıklara da iyi geliyor.
NASIL YEMELİ?
– Konserve somon ya da taze dilimlenmiş somonla harika salatalar hazırlayabilirsiniz. – Izgara olarak yiyebilirsiniz. Sosa bile ihtiyacı yok, tek başına oldukça lezzetli. – Somon ve taze sebzeleri şişe dizebilir ve ızgarada pişirebilirsiniz. Şık bir sunum şekli olacak.
AVOKADO
Kalorisi yüksek bir meyve olmasına rağmen, günlük beslenme programınızda olmalı…
NEDEN YENMELİ?
Avokado, folik asit, potasyum ve doymamış yağ içeriyor. Ayrıca lifli bir meyve. İçerdiği yağ asitleri sayesinde kan değerlerine de olumlu etkisi var.
SAĞLIK AÇISINDAN…
Trigliseridi yüzde 20 oranında düşürüyor. Şeker seviyesini kontrol altında tutuyor ve kötü kolesterol üzerinde olumlu etkileri var. Bir avokadoda yaklaşık 10 gram lif var.
NASIL YEMELİ?
-En kolay yeme yöntemi tabii ki çiğ olarak tüketmek. -İnce ince dilimleyin. Çoz az tuzla tavada 1-2 dakika çevirin. Tahıl ekmeğiyle birlikte yiyin. -Tabii ki salatanıza da ekleyebilirsiniz. Kırmızı soğanın yanına çok yakıştığını unutmayın.
KIRMIZI ET
Çok iyi bir protein ve enerji kaynağı. Gerektiği kadar tüketildiğinde zararı yok.
NEDEN YENMELİ?
Az yağlı kırmızı et aşırı tüketilmediğinde, sağlık için tehlikeli değil. Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta B12 vitamini içeren yiyecekler.
SAĞLIK AÇISINDAN…
B12, sinir hasarlarında tedavi edici rol oynuyor. Öğrenme ve bellek kapasitesini geliştiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
NASIL YEMELİ?
-Izgarada hafif kekik ve zeytinyağı ile harmanlayarak pişirebilirsiniz. Aşırı pişirmekten kaçının.
-Salatalarınıza az miktarda kırmızı etle lezzet katabilirsiniz.
-Havuç ve patatesle birlikte haşlayarak da yiyebilirsiniz. Fazla tuz eklemekten kaçının.
Gözde Kaynak
Formsante Dergisi Kasım 2010 Man Eki…