Diğer
    Ana SayfaHaberBurun içi yanması neden olur? Nasıl geçer? İşte tedavisi

    Burun içi yanması neden olur? Nasıl geçer? İşte tedavisi

    -

    Burunda yanma hissi her nefes alma ve verme sırasında hissedilen huzursuz edici bir şikayettir. Birçok sebepten kaynaklanabilir, tek başına veya ek semptomlarla birlikte olabilir. Burun içi yanması kişiyi ağızdan nefes almaya iten bir problemdir ve tabi ki ağızdan nefes alma ek problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Peki, burun içi yanması neden olur? Burun içi yanması için ne yapılabilir? Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı, Op. Dr. Elçin Arıtürk anlatıyor…

    BURUN İÇİ YANMASI NEDEN OLUR?

    ALERJİK RİNİT

    Alerjik rinit, kişide bağışıklık sisteminin mikroorganizma olmayan toz veya polen benzeri zararsız bir maddeyi yanlışlıkla bir tehdit olarak algılayıp ve ona saldırması ve vücutta inflamatuar reaksiyona yol açması sonucu, burun içinde yaşanan bir problemdir. Alerjik rinit çok yaygındır ve insanların yüzde 10-30’unu etkiler. Alerjik nezlede ağız, boğaz ve gözlerde kaşıntı ya da yanma hissi, burun tıkanıklığı, burun içi yanması ve baş ağrısı, burun ve gözlerde akıntı, hapşırma gibi şikayetler olmaktadır. Hastalar alerjik rinitte burun içi yanması ve boğaz ağrısı nedeniyle ciddi bir enfeksiyon geçirdiklerini düşünebilirler. Alerjik rinit semptomlarını hafifletmenin en hızlı yolu alerjenden kaçınmaktır. Örneğin polen alerjisi olan kişiler, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıda geçirdikleri zamanı kısıtlayabilir ve tabi ki Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanının veya bir Alerji uzmanının verdiği ilaçlar bu semptomları da hafifletebilir.

    REAKSİYONEL RİNİT

    Burun içi yanması ve akıntı, bazen hastalık nedenli de olmayabilir. Alerjik olmayan kişilerin hava kirliliğine, kimyasallara ya da havadaki değişikliklere hassasiyeti olabilir. Bu durumda da alerji benzeri semptomlar, burunda kaşınma, tıkanıklık, yanma gibi şikayetler oluşacaktır. Burun ve ağızdan nefes alındığı için havadaki pek çok toksin de bunu sebep olabilmektedir. Tütün dumanı, klor, çamaşır suyu gibi temizlik maddeleri, toz burunda yanma yapabilir.. Böyle durumlarda bu maddelerden kaçınmak gerekir. Bulunulan ortamın havalandırılması veya bu mümkün değilse maske kullanılması doğru olabilir.

    AKUT ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI

    Virüs veya bakterilerin ve bazen de mantarların neden olduğu enfeksiyonlarda burun mukozasındaki inflamasyon, her nefes alışverişinde mukozanın aşırı hassas olmasına neden olabilir. Mikroorganizmalara açtığı savaşta mukoza direncini arttırmak için savaş mediatörlerinin ilgili alana taşınmasını sağlamak için kan dolaşımındaki artış, mukozanın ödemli ve daha hassas olmasına neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, burun içinde tıkanıklık, yanma , akıntı gibi şikayetlere, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir.

    burun içi yanması

    - Advertisement -

    SİNÜZİT

    Sinüzit , kafamızın içinde burna açılan havalı boşlukların iltihabıdır. Viral veya bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya alerjiden kaynaklanabilir. Sinüzitte burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yanaklarda, alında ağrı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş olabilir. Sinüziti olanlar, semptomlarını “Burun içi yanması boğaz ağrısı”, “Burun içi yanması baş ağrısı”, “nefes alırken burun içi yanması” şeklinde anlatabilirler. Burun içi yanması sinüzit kaynaklıysa kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı en doğru tedaviyi uygulayacaktır.

    BURUN POLİPLERİ

    Alerjik rinit alt yapısı olanlarda ve kronik sinüziti olanlarda bazen nazal polip dediğimiz burun ve sinüslerin içini doldurabilen iyi huylu mukozal büyümeler gelişebilir. Nazal poliplerin semptomları; burun akıntısı veya tıkalınıklığı, burun içi yangısı, baş ağrısı, sinüslerde basınç hissi, kaşınan gözler, hapşırma şeklinde olabilir. Nazal poliplerin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı genetik hastalıklar ve astım ilişkilendirilmektedir.

    AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ

    Burun ameliyatlarından sonra iyileşme döneminde burun mukozası normale dönene kadar geçen sürede burun içi normalden kuru ve mukozası ödemli olacaktır, bu dönemde nefes alırken burun içinde yanma hissi normal kabul edilir.

    KURU HAVA

    Bulunulan ortamdaki havanın kuru olması burun içi yanmasına neden olabilmektedir. Çok sıcak veya nemsiz havanın solunum yollarını kurutması nedeniyle nefes alırken burnunuzun yanmasına neden olabilir. Kuru havaya ek olarak, uzun süre klimaya maruz kalmak da burun mukozasının kurumasına ve burunda yanma hissine neden olabilir. Kuru havalarda burnunuzun yanmasını önlemenin bir yolu, yatak odanıza bir kase su koymaktır. Bu, havaya nem katacaktır, ya da özel hava nemlendiriciler, soğuk hava buharı veren makineler de kullanılabilir. Ayrıca, kuru hava dönemlerinde bol su alımını sağlamak önemlidir. Burun içi serum  fizyolojik ile temizliği ve nemlendirici damlalar kuru hava dönemlerinde yardımcı olacaktır.

    BURUN YANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Burun içi yanması tedavisi, bu semptoma ne sebep oluyorsa ona göre değişmektedir. Çeşitli ilaçlar, burun spreyleri hastalığın türüne göre önerilebilir. Bazen de yaşam tarzı değişikliği gerekebilir. Burun yanması şikayetiniz varsa sorunun nereden kaynaklandığını bulmak ve gerekli tedaviyi uygulamak amacıyla, bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....