Diğer
    Ana SayfaPsikolojiDiyet kafanızı bozmasın

    Diyet kafanızı bozmasın

    -

     

    02012014 diyetpsiko5Kilo verirken neden bu kadar sabırsızız?

    Bu durum, gerçekçi hedefler konulmamasından kaynaklanıyor. Kafasında şu bedende olmalıyım diye bir hedefi olmayan kişi, bir anda üç beden zayıflamak istiyor. Bir ay sonraki düğüne kadar incecik olup istediği gece elbisesini giyeceğini düşünüyor. Oysa bu mümkün değil. Bunu gerçekleştiremeyince de diyetten kopuyor. Çaba harcamak yerine kısa vadeli çözümler aranıyor.

     

    Çok hızlı kilo verdirdiği iddia edilen bitkisel ürünlere inanan kişiler ne düşünüyor o sırada?

    - Advertisement -

    Buna inanmanın eğitim düzeyi ile değil kişilik özelliği ile ilgisi var. Daha konformist yapıdaki kişiler çaba harcamadan hemen istedikleri şeye ulaşmak istiyor, kısıtlanmaktan hoşlanmıyor, bilinçaltında otoriteye direnç gösteriyor ve bu yöntemlere yönelebiliyor. Yaşadığımız dönem de zaten kısa vadede çözümler arama dönemi.

     

    Sağlıklı bir kilo verme programı ruhsal açıdan da sağlıklı olması için nasıl planlanmalı?

    Diyetisyen faktörü çok önemli… Diyetisyene giden kişi oradan aldığı takdiri önemsiyor. Onaylanma ve takdir alma davranışı aslında onun kilo vermesinde de çok etkili. Bazen bir dezavantaja dönüşebiliyor. Diyelim ki kişi bir kaçamak yapıyor ve diyor ki, Diyetisyenimi çok seviyorum ama dediğini yapamadım. Şimdi gidip ona ne diyeceğim? Başarısızlık hissettiği için diyetisyenini ona sevgisi azalacak diye gitmemeye karar veriyor. Bazı diyetisyenler ise daha sert tutuma girdiği için danışan onu cezalandırıcı olarak algılayıp gitmeyi bırakabiliyor. Bu, kişinin kendisi ile ilgili bir durum, aslında kaçındığı da diyetisyen değil. Kendisi o tartıya çıkıp kilosunu görmek istemediği için, kendi başarısızlığı ile yüzleşmemek için gitmiyor ve bir süre sonra gitmeyi bırakıyor. İşte bu aşamada psikolojik destek devreye giriyor. Oraya gitmeme davranışının altındaki nedenle kişiyi yüzleştirip direncini kırarak aslında devamlılığını sağlıyor. İnkar davranışı işin içine girdiği için, kişi Bir kilo aldım, onu verip öyle giderim dediği noktada diyetten kopuyor ve artık gitmiyor. Kendi başına bununla yüzleşmeyip inkar mekanizmasını kullandığı için bu aşamada psikolojik destek çok önem taşıyor. Kişi yaptığı davranışın farkına terapi ortamında varıyor.

     

    EGZERSİZ RUHA İYİ GELİYOR!

    Fiziksel aktivite çok eğlenceli ve konsantrasyonu artırıyor. Oturarak ve beynimizle çalıştığımız için aslında dinlenmek için uykuya ihtiyacımız yok, harekete ihtiyacımız var. O zaman ikisini dengellemiş oluyoruz. Hareket edince daha enerjik hissediyoruz. Hareket etmek endorfin hormununun salınımını artırıyor ve bu da hayatı daha keyifli görmemizi salıyor. Egzersizi de sağlıklı beslenme gibi yaşam şekli haline getirmek, mecburiyet gibi görmemek gerekiyor. Bunu yapmak için kilo problemi olmasına da gerek yok. Çocukları hareket etmeye ve spor yapmaya alıştırmak için ailelerin rol model olması gerekiyor.öte yandan oturup televizyon izlerken akla gelen bir düşünce kontrolsüzce büyüyüp sıkıntı verirken egzersiz yaparken zihin rahatlıyor.

     

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Aralık 2013 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz