formsanté dergisinde yazmaya başlamak bana büyük onur ve sevinç veriyor. Her ay okumaktan çok keyif aldığım bu dergide kendi köşem olacağı için gerçekten çok mutluyum. Ayrıca, bedenlerini seven, onore eden ve sağlıklı beslenerek kendilerini formda tutmak için çaba gösteren siz özel okurlarla iletişimde bulunabilmek bana ekstra zevk ve şevk veriyor. İyi ki varsın formsanté ve iyi ki varsınız sevgili okurlarım!
Kırmızı, Kabala antik bilgeliği içinde hayat ağacının ciddiyetini simgeler. Pozitif yönleri çoktur kırmızının. Güçlüdür, enerji verir, coşturur bizi. Negatif duyguları da simgeler ama… Şiddeti, hiddeti temsil eder.
Gökkuşağından lezzetleri anlatacağım bu köşemde, her ay farklı bir renkle karşınıza geleceğim. Bu ayki rengimiz şubatın anlamına da uygun olan: Kırmızı…
Renklerden kırmızıyı düşündüğüm zaman, birçok şey geliyor aklıma… Kırmızı dudaklar, kırmızı yanaklar, kızgınlığın, hiddetin kırmızısı. Damarlarımızdaki “kan kırmızısı”… Bizi hayata bağlar. Kaybedersek, her şey durabilir. Acildir aranışı her zaman… Tutkunun da rengidir kırmızı, baştan çıkarmanın, şehvetin, seksin rengi… Amsterdam’daki “Kırmızı Fener Sokağı”nı duymayan yoktur eminim…
Uyanışın rengidir kırmızı ve bizi toprağa bağlayan ilk çakramızı temsil eder. Değişik tonlarıyla mümbit toprağın rengidir. Ateş rengidir, dikkat çeker, uyarır. Bize “Dur!” demek için sık sık kullanılır. Yeşil ne kadar “Serbestsin” derse, kırmızı da bir o kadar kımıldamamamızı, yerimizde durmayı vurgular. Fark yaratmak isteyen markaların vazgeçilmez tercihidir.
Şimdi doğadan gelen gıdaları düşünürken gerçekte kırmızı ile hayatın ve yeni filizlenmenin sembolü olan yeşilin arasındaki bağı da hatırlamalıyız. Kırmızı pigmentlerin tamamlayıcı rengidir yeşil. Bir domates yeşildir ilk önce ve daha sonra belli bir olgunluğa vardığında kırmızıya dönüşür. Haydi şimdi doğanın hediyesi olan favori kırmızılarımıza bakalım. Bazılarının hem içi hem dışı kırmızıdır. Bazılarının dışı kırmızıdır, içi başka renktir. Bazıları da tam tersidir. Mesela karpuz; dışı yeşil, içi kırmızı. Ve bunlar da en sık kullandıklarım: Domates, kırmızı biber, çilek, turp (içi kırmızı), karpuz (dışı yeşil, içi kırmızı), kırmızı elma…
Yeşil hamdır, olgunluğu kırmızı simgeler. Gıdalar kırmızıya büründüklerinde kıvama erişir. Besleyici olurlar. Vitamin ve lezzet verirler bize.
İşte sizlere en favori kırmızılı yemeklerimden bu aya özel bir tarif.
“Red Red Wine”, “Lady in Red”, “99 Red Balloons” ve “Little Red Corvette” pek beğenilen şarkılar arasındadır… “Kırmızı Başlıklı Kız” çocukluğumuzda ilk duyduğumuz masaldır ve hayal dünyamızı şekillendiren temel taşlardandır.
Devamı diğer sayfada