Diğer
    Ana SayfaPsikolojiHayat arkadaşlarla daha güzel

    Hayat arkadaşlarla daha güzel

    -

    Yaş kaç olursa olsun onların adı “kız arkadaşlar”dır. Ve kızlarla kurulan arkadaşlıklar eğer güven, paylaşım ve anlaşılma gibi değerlere sahipse hayatın tadı bir başka olur…

    Güven duyduğunuz, sizi anladığını bildiğiniz, size akıl vermek yerine sadece dinlemeyi başarabilen bir arkadaşla karşılıklı oturup saatlerce sohbet etmek gibisi var mı? Canınız sıkıldığında, çok sevindiğinizde, sürpriz bir haber aldığınızda ya da sadece keyifli vakit geçirmek istediğinizde arayabileceğiniz arkadaşlarınız olmasının değerini ancak böyle arkadaşlara sahipseniz bilebilirsiniz. Ve eğer değerini biliyorsanız yaşam boyu bu arkadaşlıkların sürmesi için “Hep ben arıyorum, sen aramıyorsun” gibi tartışmalara girmeyi aklınıza bile getirmezsiniz. Artıları ve eksileri ile hızla akıp giden hayatın içinde sağlıklı arkadaşlıklar kurmak ve bu güzel ilişkinin meyvelerini toplayabilmek içinse önce dönüp kendimize bakmamız ve sormamız gerekiyor: “Sağlıklı arkadaşlıklar kurabiliyor muyum? Kuramıyorsam nerede hata yapıyorum? Arkadaş seçimlerim kendimle ilgili bana neler anlatıyor?” Arkadaşlık ilişkilerinde aşamadığım ve bir uzmana ihtiyaç duyduğum durumlar yaşıyor muyum? Bu sorular sizin de kafanızı karıştırıyorsa ya da şu an güzel arkadaşlıkların içindeyseniz ve bunları kaybetmemek için çaba göstermek istiyorsanız Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi’nden Psikolog Dr. Ayşegül Önk Eray’ın sözlerine kulak verebilirsiniz.

     

     

    - Advertisement -

    Arkadaşlık neden önemli?

    İnsan toplumsal bir varlık… Bir ailenin içine doğduğunuzda aile ile ilgili bütün ihtiyaçlarınız karşılanıyor ancak aile farklı hiyerarşik süreçlerden oluşuyor. Anne-babanın otorite olarak çocuğa belli bir disiplin uygulaması söz konusu. Oysa arkadaşlık ilişkisinde, aynı zeminde, eşit bir ilişki ve kişinin bağımsız, yetişkin formatına gelmesi için bu ilişkiye ihtiyacı bulunuyor. Aksi takdirde hep hiyerarşik yapıda kalıyor. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi süreçlerini gören ve bununla ilgili ihtiyaçlarını karşılayan yetişkinler olabilmek için küçük yaştan itibaren arkadaşlık ilişkilerine ihtiyacımız oluyor. Güvende olmak, yakın olmak, destek almak, sırdaşlık, işbirliği, önemli olduğunu ve anlaşıldığını hissetmek gibi ihtiyaçları ailede olduğu gibi arkadaşlıkta da arıyoruz. Anlaşıldığını hissetmek özellikle önemli çünkü kendini anlatmak zorunda kalıp anlaşılamamak veya yanlış intiba bırakmak, ister çocuk ister yetişkin olsun çok acı veriyor. Anlaşılma olduğu zaman karşılıklı bağlanma, sıcaklık ve güven hissi ortaya çıkıyor.

     

     

    Arkadaşlık kurma ihtiyacımız ne zaman başlıyor?

    Çocuk için en önemli kavram arkadaşlık ve oyun… Bebekler bile diğer bebeklerle iletişim kurabiliyor. Önce çocuğun kendi kendine oynadığı ya da anne-babanın eşlik ettiği süreçler var. İlkokula başlayana kadar arkadaşlık seçiminde cinsiyet önemli olmuyor. İlkokulda hemcinsler ile arkadaşlık ön planda oluyor, diğerlerini oyunlarına almayı pek istemiyorlar. Ergenlikle beraber karşı cinsle ilgili süreçler başlıyor. Ancak orada aynı cins arkadaşlıklar da önem kazanıyor. Erkekler için sporun hakim olduğu, rekabete dayalı, başarı odaklı arkadaşlıklar oluşuyor. Ya da hemcinsleri ile kızlarla ilişki kurmanın yollarını konuşuyorlar. Kızlarda ise duygusal süreçlerin paylaşımı, sırdaşlık gibi süreçler yaşanmaya başlıyor. Bu dönemlerde iki kişilik arkadaşlıklar daha kolay ilerlerken, üç kişilik gruplarda sorunlar çıkabiliyor. Oysa önemli olan daha çok kişinin ortak süreci yönetebilmesi ve bunu başarabilenler ilerleyen zamanlarda hayatta daha kolay sosyal ilişki kurabilir hale geliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz