✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Diyetisyen Büşra Aral Özyurt


Ana Sayfa Haber Hurma-yoğurt detoksu nedir, nasıl yapılır? İşte örnek diyet listesi

Hurma-yoğurt detoksu nedir, nasıl yapılır? İşte örnek diyet listesi

Klasik beslenme düzenimizde bazı yiyecekleri göz ardı ederiz. Öğün planı çıkardığımızda sürekli aynı besinleri tükettiğimizin farkına varırız. Diyetlerde çeşitlilik esastır. Çünkü kişinin metabolizma hızını düzenleyen etmenlerden birisi de diyetteki farklılıklardır. Bazı haftalarda vücudumuz detokslara ihtiyaç duymaktadır. Şu an çeşitli detoks türleri bulunmakla beraber sizin göreviniz vücudunuza en ideali uygulamaktır. ‘Hurma – yoğurt’ ikilisi de bazı dönemlerde uygulayabileceğiniz detokslardan birisidir. Peki, hurma-yoğurt detoksu nedir, nasıl yapılır? İşte Diyetisyen Büşra Aral Özyurt’tan örnek hurma-yoğurt detoksu listesi…

İsterseniz önce bu besinlerin içeriklerine bakalım:

  • Hurma, zengin hayati besinleri barındırmasıyla bilinen mucizevi meyvelerdendir.
  • Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, A vitamini, B vitaminleri, C vitamini içermesinin yanı sıra, karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı olan hurma meyvesi, aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahiptir. Böylece bir insanın vücudu için gerekli bütün mikronutrientlerin tamamına yakınını karşılar.
  • Hurma, içerisindeki karotenoidler ve antosiyonin gibi fenolik bileşikler ile kansere karşı koruyucudur.
  • Yapılan bir araştırmaya göre 100 gram meyvede bulunan antioksidan özellikteki kateşin miktarları kıyaslanmıştır.
  • Taze hurmada, taze kayısıya göre 9,5 kat, yaban mersinine göre yaklaşık 4 kat, incire göre 5 kat fazla kateşin saptanmıştır.
  • Kuru hurmadaki kateşin miktarı ise kuru kayısıya göre yaklaşık 5 kat, kuru yaban mersinine göre 2 kat, kuru incire göre 6 kat fazladır.
  • Özellikle son dönemlerde artan kanser hastalığına karşı koruyucu gıdaların başında gelmektedir.
  • Ara öğünlerimizde porsiyon kontrolünce hurma tüketmekte fayda vardır.Çünkü hurma, demir kaynağı olduğu için anemi tedavisinde, A vitamini içermesiyle göz sağlığında, kalsiyum ve fosfatı yüksek miktarda bulundurmasıyla kemik ve diş sağlığında, stres giderici, vücut fonksiyonlarını düzenleyici, sinir sistemini dinlendirici, yaşlanmayı geciktirici roller oynamaktadır.

Gelelim diğer besinimiz yoğurda…

Yoğurt, beslenmemizin temel yapı taşında yer alan yaşamın her anında vazgeçilmez yiyeceğimiz.

  • Yoğurt, hem prebiyotik hem probiyotikbir değerli üründür.
  • Probiyotik olmasıyla bağışıklık güçlendirici, bağırsak dengesini kuran sağlıklı diyetlerin baş tacıdır.
  • Yoğurt kaliteli protein içeren, kalsiyum kaynağı, fosfor, iyot, flor mineralleri, B2, B12 vitaminleri yönünden zengindir.
  • Yoğurt, özellikle bel çevresindeki yağların yıkımında etkilidir.
  • İnsülin direncini kırmada yardımcıdır.
  • Yoğurdu kaymaksız ve ev yapımı tüketmek daha doğrudur.
  • Yoğurt mayası olarak probiyotik yoğurtkullanılmalıdır.
  • Yoğurdu günlük beslenmenizde 2 porsiyon olarak mutlaka eklemeli ve yoğurdun suyunu dökmemelisiniz.

HURMA-YOĞURT DİYETİ NASIL YAPILIR? *

  • Kısa süreli uygulanabilecek, basit, pratik bir diyettir.
  • En çok metabolizma hızının durduğu zamanlarda kullanılır.
  • Ancak gebe, emziren, diyabetli kişilerin bu diyeti beslenme uzmanı kontrolünde uygulamaları tavsiye edilir.
  • Bu porsiyon değerleri kişilerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitelerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

HURMA-YOĞURT DİYETİ ÖRNEK LİSTESİ *

Sabah

  • 4 tane hurma
  • 1 su bardağı yoğurt

Öğlen

  • 4 köfte büyüklüğü kadar ızgara et – tavuk – hindi – balık
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Bol salata
  • 2 ince dilim tam buğday – çavdar – yulaf ekmeği

İkindi

  • 2 tane hurma
  • 1 kupa yeşil çay

Akşam

  • 8 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 ince dilim tam buğday – çavdar – yulaf ekmeği

Ayrıca:

  • Bol salata
  • Bol su
  • Günde minimum 30 dakika egzersiz

Sağlıklı günler dilerim…

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here