Ramazanda en sık yaşanan sorunlardan biri de iftar sonrası karşılaşılan mide bulantısı. Oruç tutan kişileri bir hayli zorlayan bu durum, iftar sonrasında rahatsızlık yaşatıyor. Peki, iftardan sonra mide bulantısı neden olur? İftardan sonra mide bulantısı nasıl önlenir? Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, anlatıyor.
İFTARDAN SONRA MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
- Açlığa bağlı olarak tansiyondaki ve kan şekerinde meydana gelen değişimler
- Sahur ve iftar vaktinde aşırı yağlı ya da tuzlu yiyeceklerin yenmesi
- İftardan sonra kafeini yüksek içeceklerin tüketilmesi
- İftardan hemen sonra nikotin alınması
- İftarda özellikle şerbetli tatlılar gibi ağır tatlıların yenmesi olarak sıralayabiliriz.
İleri seviyede mide bulantısı şikâyeti olan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Uzman hekimlerce yapılan tetkiklere göre tespit edilen durumların tedavisi yapılarak mide bulantısına çözüm bulunduktan sonra kişiler tekrar oruç tutabilirler.
Oruç tutan kişilerin mide bulantısı şikayetlerini azaltmak veya sonlandırmak için bazı küçük önlemler alınabilir. Bu önlemler sağlık problemi olmayan bireyler için geçerlidir.
RAMAZAN’DA MİDE BULANTISINI ÖNLEMENİN 10 YOLU
- Sahur vaktinde yenilen yiyeceklerin yağ ve tuz oranları yüksek olmamalıdır.
- Kızartılmış yiyeceklerden, tuzlu peynir ve zeytinlerden, yağ içeriği yüksek yemeklerden uzak durulmalıdır.
- İftardan hemen sonra kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
- İftardan hemen sonra nikotin alınmamalıdır.
- İftar yemeğinin üzerine maden suyu içilmesi veya maden suyunun ayranla karıştırarak içilmesi mideyi rahatlatmaktadır.
- Nane ve limonun ve zencefilin bir bardak suda kaynatılarak iftardan sonra içilmesi bulantıyı engelleyip midede rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır.
- İftardan bir saat kadar sonra küçük egzersizler veya kısa yürüyüşler bulantının azalmasına yardımcı olacaktır.
- Açlık süresini kısaltmak ve mide asit salınımını azaltmak için mutlaka sahur yapılmalıdır.
- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketilmelidir.
- Bulantıya ve hazımsızlığa neden olmaması için yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
- İftarda özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Ramazan pidesi (300 gr) kaç kalori? Diyetisyenden fit pide tarifi
- Oruçluyken kan şekeri kaç olmalı? Diyabetliler oruç tutabilir mi?
- Doyurucu iftar yemekleri ve iftarda tokluk sağlayacak yemekler
- Diyet iftar menüsü – Ramazan’da 5 günlük sağlıklı iftar menüleri