Beslenme, doğdumuz andan, yaşamımız sonlanana kadar sürecek olan zorunlu ve temel bir ihtiyaçtır. Zaman zaman kilo alabilir, verebiliriz. Hastalığımız ile ilgili beslenmemize dikkat etmemiz gereken durumlar olabilir. En önemlisi ise yaşam kalitemizi arttırmak ve kendimizi daha iyi hissetmek için bir sağlıklı beslenme programına ihtiyaç duyabilir dengede kalmak isteyebiliriz. Ve tüm bu süreçlerin hepsinde sağlığımız, aynı zamanda psikolojimiz açısından da en önemlisi dengede kalmak, korumaktır. Vücudumuz çoğu zaman bize bölgesel yağlanma, halsizlik ve şişkinlik gibi belirtiler ile dengeden çıktığımızı, ihtiyacın arttığını gösterir. Peki dengede kalmak için en önemli dikkat etmemiz gereken belirleyici faktör nedir?
İNSÜLİNİ DENGESİ NASIL SAĞLANIR?
İnsülin, kan şekerimizi düzenlemeye yardımcı olan bir hormon. Sağlıklı insülin seviyeleri, enerji düzeylerimizi, kilomuzu ve genel sağlığımızı etkiler. Dengeli ve çeşitli bir beslenme programı ile insülin seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek ve her öğünde mutlaka yeşillik tüketmek, öğüne özellikle yeşillik ile başlamak da kan şekerinizi dengede tutmakta fayda sağlar. Sağlıklı ve bitkisel yağlar, yüksek lifli ve posalı besinlerden zengin beslenmek ve dengeli protein kaynakları tüketmek de insülin kontrolünüzü geliştirebilir. Aynı zamanda fiziksel aktivitenin etkisi de insülin dengesi için oldukça önemli. Haftada en az iki kez orta düzeyde ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.
İNSÜLİN SEVİYESİ DENGELENDİĞİNDE NE OLUR?
Özellikle kendinizi daha enerjik ve zinde hissedersiniz. Hastalık riskleri, özellikle de kardiyovasküler hastalık risklerinde önemli iyileşmeler olur. Şeker ataklarının dengelenmesine ve sürekli açlık hissinin ortadan kalkmasına katkı sağlar. Bölgesel yağlanma şikayetleri ve ihtimallerini de iyileştirmiş olursunuz çünkü dengede insülin ile kilo vermek hızlı ve kolay olur. Yani elveda dirençli kilolar diyebiliriz. İnsülini kontrol etmek sadece şeker hastaları için değil, herkes için çok önemli. Yaşam kalitenizi arttırmak için sizler de dengeli bir insülin için harekete geçin!
İLGİLİ İÇERİKLER
- İnsülin direnci olduğu nasıl anlaşılır? İnsülin direncini kırmak için 10 öneri
- İnsülin direnci olan hastalar nelere dikkat etmelidir?
- İnsülin direnci salgın gibi yayılıyor