Kahvaltı saati!

05022014 yemek5İsviçre

Bircher müsli (12 porsiyon) 

İsviçreli doktor Max Bircher’in 1900’lü yılların başında hastalarını tedavi etmekte kullandığı karışım olan müsli, bugün tüm dünyada sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olarak tüketiliyor. Zaman içerisinde birçok farklı tarif ortaya çıksa da müsli genel olarak tahıllar, kuru-taze meyveler ve süt, yoğurt gibi protein kaynaklarının bir karışımından oluşuyor. Siz de evde kendi müslinizi hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler: 

* 1/2 bardak arpa ezmesi, 

* 2 bardak yulaf ezmesi, 

* 1/2 bardak keten tohumu, 

* 1/4 bardak ruşeym, 

* 3 bardak su, 

* 1/2 bardak çiğ badem (irice parçalanmış), 

* 1/4 bardak çekirdeksiz sultan üzümü, 

* 4 adet doğranmış hurma, 

* 1/4 bardak bal ya da agave nektarı (isteğe bağlı), 

* 1 bardak az yağlı yoğurt, 

* 1/2 çay kaşığı tarçın, 

* 1 büyük sert elma, kabuğuyla küp şeklinde doğranmış. 

Hazırlanışı: Gece yatmadan önce arpa ezmesi, yulaf ezmesi, keten tohumu, ruşeym ve bademi geniş bir kapta karıştırın. Üzerine suyu dökün. Ağzını kapatıp buzdolabına koyun. Ayrı bir kapta üzüm, hurmayı, tarçını karıştırın, ağzını kapatıp bir kenara koyun. 

Sabah elmayı doğrayın. Tahıl ezmelerini, meyveleri, bal ve yoğurdu karıştırın. Limon kabuklarıyla servis edin. Buzdolabında dört gün dayanabilir. 

Eğer müslinizi çıtır seviyorsanız, elma hariç tüm kuru malzemeleri karıştırıp ağzı kapaklı bir kapta saklayın. Her sabah bir miktarını su ile ıslatıp (dilerseniz taze sıkılmış 1 kaşık limon ya da portakal suyu da ekleyebilirsiniz), elma, bal ve yoğurtla karıştırın.

 

Aytaç Özkardaş GOZZI

Formsanté Dergisi Ocak 2013 sayısı

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here