Diğer
    Ana SayfaHaberKan grubu nedir? Hangi kan grubu hangi kan grubundan kan alabilir?

    Kan grubu nedir? Hangi kan grubu hangi kan grubundan kan alabilir?

    -

    Kan grupları arasında yapılan kan alışverişi bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Hangi kan grubu kimden alıyor, kime veriyor bu sorunu çözmek için Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı ile konuştuk…

    KAN GRUBU NEDİR?

    Kan grubu, kanın şekilli elemanları olan alyuvarların üzerindeki çeşitli işaretleyicilerle belirlenen bir sınıflamadır. A, B, AB ve 0 olmak üzere kabaca 4 türü vardır. Bu gruplarda Rh ve başka alt gruplara göre de ayrıca sınıflama yapılır. A, B ve Rh işaretleyicilerine göre sınıflama yapıldığında, 8 adet kan grubu oluşur. En sık görülen kan grubu A Rh (+), en nadir görülen grup da AB Rh (-) kan grubudur.

    HANGİ KAN GRUBU HANGİ KAN GRUBUNDAN KAN ALABİLİR?

    • Genel olarak, 0 kan grubu genel verici, AB kan grubu genel alıcıdır. Aynı kan grupları, birbirine kan verebilir ve birbirinden kan alabilir.
    • A, B ve 0 kan grubu; AB kan grubuna kan verebilir.
    • 0 kan grubu, A’ya ve B’ye kan verebilir.

    Ancak diğer alt gruplar da belirleyicidir, bu nedenle bir kişinin kan ihtiyacı varsa, bağışlanan kanı alıp alamayacağı, laboratuvar koşullarında tekrar test edilir.

    kan grubu

    KAN UYUŞMAZLIĞI NEDİR?

    Kan uyuşmazlığı, gebelik ile ilgili bir durumdur. Gebe annenin, karnında taşıdığı çocuğun kanına karşı reaksiyon vermesi demektir. Annenin kan grubu Rh (-) ve karnındaki bebek Rh (+) olursa, kan uyuşmazlığından bahsedilir. Bebek, + antijeni, babasından almıştır.  Annenin kanındaki antikorlar, bebeği yabancı cisim gibi algılar ve tepki vermeye başlar. Bu tepki ile oluşan antikorlar, plasenta yoluyla bebeğe de geçer ve bebekte sağlık sorunları yaratır. Bu durumdan korunmak için, Kadın Doğum hekimi, annenin kan grubuna bakar. Anne Rh (-) ise, anneden antikor bakılması gerekir. Antikor da varsa, medikal tedavi uygulanmalıdır. Bu testlerin zamanına ve gerekliliklerine kadın doğum hekimi karar verir.

    - Advertisement -

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz