Diğer
    Ana SayfaFit MenKellik kaderiniz olmasın

    Kellik kaderiniz olmasın

    -

    EN BÜYÜK KÂBUSLARINIZDAN BİRİ YAVAŞ YAVAŞ AÇILAN ALNINIZ MI? TEPENİZDE KOCAMAN BİR BOŞLUK MU BELİRMEYE BAŞLADI? HER NE KA DAR KELLER KA RİZMATİK OLUR DENSE DE, SİZ ŞİMDİDEN ÖNLEMİNİZİ ALSANIZ İYİ OLUR. ÇÜNKÜ HEM SAÇLI HEM KA RİZMATİK OLMAK DAHA FAZLA İŞİNİZE YARA YABİLİR.

    25 yaş üzerindeki her dört erkekten birinde, 50 yaş üzerindeki her iki erkekten birinde saç dökülmesi görülüyor. Dökülmenin nedeni bazen genetik, bazen hormonal, bazen de çevresel faktörler olabiliyor. Erkek tipi kellik olarak adlandırılan saç dökülmesi sorunu genellikle şakaklarda, geriye çekilme şeklinde başlıyor. Daha sonra ise tepedeki saçlar inceliyor ve ayva tüyüne dönüşüyor. En sonunda da saç, kökle bağlantısını kaybederek dökülüyor ve tepe bölgesi tamamen kelleşiyor. Kellik, tepeden çevreye doğru genişleyebiliyor ama asla ense bölgesindeki saçları etkilemiyor. Bu tip saç dökülmesi sorunu yaşayan erkeklerde, erkeklik hormonu olan testosteron gayet normal düzeylerde oluyor. Ama saç köklerinde bir duyarlılık oluyor. Değişime uğramış testosteron, saçların cılızlaşmasına ve kökten ayrılmasına neden oluyor. Çok nadir de olsa; insülin, tiroid hormonları, böbrek üstü bezi hormonları gibi hormonlarda yaşanan düzensizlik de erkeklerde saç dökülmesi sorununa yol açabiliyor. Bunların yanı sıra; stres, proteinsiz beslenme, ateşli hastalıklar, kanser ilaçları kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de saç dökülmesine yol açabiliyor.

    Jöle, şampuan gibi saç ürünleri sağlıklı ve köke sıkıca bağlı saçlarda sorun oluşturmazken; cılızlaşmış, zayıf köklü saçlarda kolayca dökülmeye yol açabiliyor.

    kellige-karsi-onlemKELLİĞE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
    Stresten uzak durmalı, proteinsiz beslenmeden kaçınılmalı.
    Demir eksikliği oluşmuşsa nedeni bulunmalı ve demir ilacı ile takviye yapılmalı.
    B12, folik asit eksikliği olmuşsa vitamin desteği yapılmalı.
    Çinko eksikliği oluşmuşsa çinko desteği yapılmalı.
    Kronik ishal hastalığı olanlar, rahatsızlığın nedenini mutlaka araştırmalı ve tedavi görmeli.

    Prof. Dr. Binnur Yavuz, “Kadın ve erkeklerde aynı sıklıkta görülen yuvarlak küçük alanlar şeklindeki kellik, ‘alopesi areata’ hastalığı olarak biliniyor. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Çok ileri derecede, tüm kafa derisinde kellik ve hatta tüm vücut kıllarında kellik yapabiliyor” diyor.

    Saç dökülmesi hastalık habercisi olabiliyor
    Prof. Dr. Binnur Yavuz, saç dökülmesinin bazı hastalıkların habercisi olabileceğini de belirtiyor. “Bunlardan birincisi hastalık olarak sayılmasa da yaşlılık. Yaşlandıkça her insanın saç teli sayısı azalıyor. Saçlar sadece beyazlaşmıyor, saç kalitesi de bozuluyor, yağ salgısı azaldığından saçlar kuru ve kırılgan oluyor” diyor.

    - Advertisement -

    Demir eksikliği de saç dökülmesine neden oluyor
    Proteinsiz beslenme ya da fazla miktarda çay ve kahve tüketmek, tiroit hastalıkları, bağırsak parazitleri ya da dışkıda gizli kan, mide kanaması, bağırsak tümörü, kanlı ishal, basur, idrarda kanama, uriner tüberküloz tümör, idrar yolu taşları nedeniyle bir yerden kan kaybetme de dökülmenin nedeni olabiliyor. B12 ya da çinko eksikliği, tiroit hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) ve gizli şeker hastalığı da saç dökülmesi yapabiliyor.

    Prof. Dr. Binnur Yavuz, “Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de günde 100 tele kadar dökülme normal sayılıyor” diyor.

    sac-lazerLazer kesin çözüm mü?
    Ekilen saç kökleri, saçlı derinin arka bölgesinden alındıkları için dökülme gibi bir ihtimalleri yok. Ancak mevcut saçlar genetik özellikler sebebiyle dökülmeye devam edebiliyor.

    Yeni bir yöntem; lazer…
    Her geçen gün yeni bir teknolojiyle kelliğe çare aranırken, lazer yöntemi, erkekleri bu dertt en kolayca kurtarmayı amaçlıyor. Superplast Estetik Cerrahi Kompleksi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Ali Duman, “Saç naklini, saç dökülmesi ya da seyrelmesi sorunu yaşayan herkese yapabiliyoruz. Sonuçta saç dökülmesinin en önemli nedeni genetik faktörler. Saç dökülmesi ve seyrelmesi sorunu, 18 yaşından itibaren çok sayıda erkekte görülen, kişiyi fi ziksel ve ruhsal açıdan etkileyen bir durum. Saç dökülmesi erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da sosyal anlamda sıkıntılara yol açabiliyor” diyor.

    Dökülmenin erken evrelerinde saç teli inceliyor, sonra pigment kaybıyla birlikte saçın rengi açılıyor ve güçsüz, cansız bir görünüm oluşuyor. Kellik, ön saç çizgisinin gerilemesi ya da tepe bölgesinde açılma şeklinde başlayabiliyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Ali Duman, “Bu dönemde kullanılan lazer biyostimulasyon ve medikal tedaviler ile saç köklerinin kaybı engellenebiliyor. Lazer ile artık aktif olmayan kök hücreler uyarılıyor. Güçsüzleşen ve incelen saç telleri yeniden sağlıklı bir görünüme kavuşturulabiliyor” diyor. İşte lazer yöntemi hakkında merak edilen sorular ve cevapları…

    Lazer teknolojisi nedir?
    Lazerin, medikal branşların hepsinde olduğu gibi estetik cerrahide de son derece geniş bir kullanım alanı var. Lazerle saç tedavisi; özellikle saç dökülmesi ve saç seyrelmesi sorunu yaşayan hastalara önerilebilecek bir yenilik. Sağlıklı erişkin bir insanda saç köklerinin yüzde 15-20’si uyur fazda bulunuyor. Saç teli üretmeyen bu saç kökleri, genetik özelliklerine göre tekrar saç teli üretebiliyor ya da tamamen uykuya dalabiliyor. İşte kelleşme de, zamanla tel üretmeyen bu saçların büyük bir kısmının kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Lazer enerjisi yardımıyla bu kök hücreler uyarılıyor ve aktif hale geliyor. Böylece saç teli üretimi tetikleniyor ve cansız ve seyrek görülen saçlarda bir yoğunlaşma sağlanıyor.

    sac-ekimiSAÇ EKİMİNDE KULLANILAN DİĞER YÖNTEMLER
    FUT Yöntemi (Foliküler Ünite Transplantasyonu)

    Saç ekiminin plastik cerrahi alanına ilk girdiği senelerde uygulanan bu yöntem, uzun süre alternatifsiz saç ekim tekniği olarak kullanıldı. Bu işlem, saçlı derinin arka bölgesinden cerrahi olarak şerit çıkarılması işlemi olarak biliniyor. Daha sonra bölge dikişlerle kapatılıyor ve pansuman ile takip ediliyor. Lokal anestezi ile yapılan FUT uygulaması, alınabilecek saç kökü sayısının sınırlı olması ve nispeten ağrılı ve iz bırakan bir yöntem olması sebebiyle zamanla yerini FUE tekniğine bıraktı.

    FUE Yöntemi (Foliküler Ünite Ekstrasyonu)
    Saç köklerinin hiçbir şekilde kesik izi olmadan, dikiş kullanmadan özel bir teknikle saçlı deriden çıkarılması işlemine deniyor. Saç kökleri, saçlı derinin arka bölümlerinden çıkarılarak, saçlanması istenilen bölgeye naklediliyor. Verici ve alıcı alana lokal anestezi uygulanarak gerçekleştiriliyor. FUE yöntemi, göğüs ve sırt kıllarının ekilmesine de izin veriyor. FUE tekniğinde bir seansta yaklaşık 2.500-10.000 arası saç teli nakledilebiliyor.

    Nilgün Yıldız
    Devamı Formsante Dergisi Kasım 2010 Sayısı Man Ekinde…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz