5.GÜN
Sabah kalkar kalkmaz: ● 1 bardak ılık su
Yaklaşık 45 dakika sonra Kahvaltı: ● Şekersiz komposto suyu ● Labne peyniri ● Grisini
Ara öğün: ● Bir bardak su ve leblebi
Öğle yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak ılık su ● Sebzeli makarna ● Izgara tavuk
Ara öğün: ● Fırınlanmış meyve
Akşam yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak su ● İyi pişmiş etli sebze yemeği ● Beyaz veya glutensiz ekmek
Gece: ● Yatmadan en az 2 saat önce bir bardak su ● Grisini ve fırınlanmış meyve
6.GÜN
Sabah kalkar kalkmaz: ● 1 bardak ılık su
Yaklaşık 45 dakika sonra Kahvaltı: ● Çok açık şekersiz çay veya ıhlamur ● Fırında lorlu yumurtalı ekmek
Ara öğün: ● Bir bardak su ve leblebi Öğle yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak ılık su ● İyi pişmiş sebze yemeği (zeytinyağlı kavrulmadan, kızartılmadan pişirilmiş) ● Fırınlanmış et
Ara öğün: ● Şekersiz komposto ve grisini sade
Akşam yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak su ● Köfte-patates yemeği (fırında pişirilmiş)
Gece: ● Yatmadan en az 2 saat önce bir bardak su ● Grisini
7.GÜN
Sabah kalkar kalkmaz: ● 1 bardak ılık su
Yaklaşık 45 dakika sonra Kahvaltı: ● Çok açık şekersiz çay veya ıhlamur ● Lor peyniri veya hafif peynirler ● Beyaz veya glutensiz ekmek
Ara öğün: ● Bir bardak su ve grisini
Öğle yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak ılık su ● Etli pirinç pilavı ● 1 küçük kase probiyotik yoğurt
Ara öğün: ● Mozzarella peyniri ve grisini
Akşam yemeği: ● Yemekten 45 dakika önce bir bardak su ● Haşlama et veya tavuk ● Garnitür sebze ● Beyaz veya glutensiz ekmek
Gece: ● Yatmadan en az 2 saat önce bir bardak su ● Leblebi
NOT:
● Bu listeyi uygulayacak kişilerin gluten enteropatisi (çölyak) veya besin alerjisi varsa, ekmek ve grisinilerin glutensiz olması son derece önem taşıyor.
● Diyeti uygulayacak kişilerin reflü sorunu yoksa yemeklerin yanında probiyotik yoğurt veya doğal yoğurt tüketilebiliyor. Reflüsü olmayan çölyak hastaları da diyetlerine mısırın yanı sıra nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri ekleyebiliyor.
● 1 hafta sonra; reflü problemleri hafiflediyse yoğurt ve salata (kıvırcık, maydanoz, kabuksuz domates, olgun meyveler) tüketebiliyor.
● Tatlı olarak sütlaç, muhallebi (istenirse bir top glutensiz dondurma ile) tüketilebilir.
● Bu süreçte reflüyü bastırmak için hatalı olarak yapılan abur cubur tüketimi kesileceği için otomatik olarak kilo kaybı başlıyor.
● Sağlıklı kilo vermenin haftada 1-1,5 kilo arasında olması gerektiğini unutmamak gerekiyor.
✎ Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Eylül 2012 Sayısı