Glütensiz gurme lezzetler
İngilizce’ye çevrilen ve yurt dışında ödül kazanan Türkiye’nin ilk glütensiz yemek kitabı “Glütensiz Gurme Lezzetler”in yazarı Aslıhan Koruyan Sabancı, kitabından en sevdiği altı tarifi Pozitif okurları ile paylaştı…
Enginarlı iç bakla salatası
Malzemeler (6 kişilik)
◆ 1 göbek marul
◆ 1/2 kg taze iç bakla
◆ 3 orta boy enginar
◆ 1 su bardağı arpacık soğan
◆ 1 orta boy kuru soğan
◆ 1 limonun suyu
◆ Yarım demet taze dereotu
◆ 2 tatlı kaşığı toz şeker
◆ 1/2 tatlı kaşığı tuz
◆ 6 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
˙ İç baklaları sıcak suda yarım saat bekletip kabuklarını soyun.
˙ Kuru soğanı ince ince doğrayın, iki yemek kaşığı zeytinyağıyla pembeleşinceye kadar kavurun.
˙ Arpacık soğanların kabuklarını soyun, enginarları iri küpler şeklinde doğrayıp soğana ilave ederek kavurun.
˙ İç baklayı, limon suyunun yarısını, tuzu, şekeri ve iki yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.
˙ Üzerini örtecek kadar su koyun, enginar, arpacık soğan ve baklalar yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte pişirin, gerekirse kaynamış su ilave edin, piştikten sonra soğumaya bırakın.
˙ Göbek marulun kıvrımlı yapraklarını servis tabaklarına yerleştirin, içlerini enginar salatasıyla doldurun.
˙ İki yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyuyla salata sosunu hazırlayın, salataya ekleyin, dereotuyla süsleyerek servis yapın.
Besin değerleri (1 porsiyon için)
Enerji 184,6 kcal
Protein 7 g
Karbonhidrat 14,8 g
Yağ 10,6 g
Kolesterol 0 mg
Lif 6,2 g
A Vitamini 178,3 μg
Karoten 1 mg
E Vitamini 1,8 mg
B1 Vitamini 0,2 mg
B2 Vitamini 0,1 mg
Niasin 2,9 mg
Folik asit 48,1 μg
C Vitamini 39,9 mg
Sodyum 234,8 mg
Potasyum 532,4 mg
Kalsiyum 56,5 mg
Magnezyum 44,4 mg
Demir 2,6 mg
Çinko 0,5 mg
Oryantal salata
Malzemeler (6 kişilik)
◆ 1 marul
◆ 2 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
◆ 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
◆ 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği
◆ 1 yemek kaşığı tuzsuz ayçekirdeği
◆ 1 yemek kaşığı kuru üzüm
◆ 1 yemek kaşığı kurutulmuş domates
◆ 50 gr iri doğranmış parmesan
peyniri
◆ 5-6 adet siyah zeytin
◆ 60 gram pirinç makarnası
◆ 1 limonun suyu
◆ 1/4 demet taze nane
◆ 1 tutam soya filizi
◆ 1 yemek kaşığı soya sosu
◆ 1 tatlı kaşığı hardal
◆ 1/2 tatlı kaşığı tuz
◆ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
˙Marul yapraklarını yıkayın, elinizle iri parçalara bölüp geniş bir tabağa koyun.
˙Kabak çekirdeği, ayçekirdeği, dolmalık fıstık, kuru üzüm, ceviz ve soya filizlerini marula ilave edin.
˙Zeytinleri, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra ikiye bölerek ekleyin.
˙Naneyi ince ince doğrayıp ilave edin.
˙Pirinç makarnasını kaynatıp süzün, bir tatlı kaşığı zeytinyağı karıştırıp ilave edin.
˙Limon suyu, hardal, soya sosu ve kalan zeytinyağını karıştırarak salata sosunu hazırlayın.
˙Hazırlamış olduğunuz salata sosunu salataya ekleyin, iyice karıştırın, parmesan peynirini üzerine serpiştirip servis yapın.
Besin değerleri (1 porsiyon için)
Enerji 326,9 kcal
Protein 3,6 g
Karbonhidrat 60,8 g
Yağ 6,9 g
Kolesterol 1,8 mg
Lif 5,2 g
A Vitamini 63,8 μg
Karoten 0,4 mg
E Vitamini 3,9 mg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 1,9 mg
Folik asit 13,4 μg
C Vitamini 26,2 mg
Sodyum 10,1 mg
Potasyum 356,8 mg
Kalsiyum 91,3 mg
Magnezyum 49,9 mg
Demir 1,2 mg
Çinko 0,6 mg