Diğer
    Ana SayfaFitnessPilates tedavi yöntemi olarak kullanılabilir mi?

    Pilates tedavi yöntemi olarak kullanılabilir mi?

    -

    Pilatesin insan sağlığına olan faydaları sonsuz. Ayrışmış ruh, zihin ve bedeni bütünleştirmeye çalışmakla geçirdiğimiz uzun yılların ardından çağımızda artık bunların parçalanamaz birliğinden bahsediliyor. Bilinçle yapılan dengeli ve doğru hareketin merkezi sinir sistemine, böylelikle de insanın kendini iyi hissetmesine yansıyan etkisi düşünülenin çok daha ötesinde. Bu da pilates tekniğinin bir tedavi yöntemi olarak algılanmasına yol açıyor. Ancak tedavi, yani iyileştirme kelimesini kullanırken aklımıza mutlaka tıbbi bir süreç gelmeli.

    Bir tedavi işlemini ancak tıp eğitimi almış profesyoneller gerçekleştirebilir. Pilates ise bir hareket metodudur ve yetkin hareket eğitmenleri eşliğinde uygulanmalı. Pilates yaptığımızda vücudumuzda oluşan hareketten gelen iyilik halinin günlük hayatta çokça kullandığımız deyim ve atasözlerinin anlamlarına olan benzerliği heyecan verici. Mesela “İşleyen demir ışıldar” ve “Akan su yosun tutmaz” ya da “Nerede hareket orada bereket” gibi muhteşem atasözleri tam da pilatesten gelen iyilik halini anlatıyor. İnsan iki ayak üzerinde hareket etmek üzere programlanmış bir canlı.

    Vücuttaki tüm sistemler de sürekli bir eylem içinde. Doktorlar hastalarına, geçirdikleri rahatsızlıklar sonrasında yürümeleri ve hareket etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunur. Pilates yaylı düzeneklerle üretilmiş aparatlar ve elastik bantlar sayesinde vücutta hareketin oluşmasını kolaylaştırır. Bedenin çeşitli noktalarındaki reseptörlerden, yeniden hareket üretebildiği geri bildirimini alan sinir sistemi de tekrar hatırladığı yeteneklerini derhal uygulamaya koymaktan kaçınmaz. Bu noktada küçük bir açıklama yapmakta fayda var: Hareket, kasların kasılarak vücut parçalarını, yani kemikleri oynatmasıyla gerçekleşir. Bu kasılma ve hareket, sinir sisteminin verdiği emirler altında gerçekleşir. Sinir sistemi tüm hareket mekanizmasını kontrol eden bir ana merkez gibi. Hareket etmeyi öğrenir ve tüm vücuda uygulatır. Sağlıklı bir sinir sistemi, günlük hayatta oluşabilecek her türlü kısıtlama karşısında yeni stratejiler üreterek hareket etme yetisini her şartta devam ettirmeye uğraşır. Ofiste çalışırken uzun saatlerimizi masa başında oturarak geçiririz. Oturma pozisyonunda vücudun optimal hizalanması ve doğal hareketleri büyük ölçüde kısıtlanmış olur.

    Stres altında geçirilen bu bozuk pozisyonlarda ekrana doğru yaklaşmak için başın hareket ettirilmesi, yazı yazmak için parmak ve ellerin kullanılması gerekir. Şimdi hayal etmenizi istiyorum; deniz kenarındasınız, kuma gömülmüş bir halde güneşleniyorsunuz, sadece başınızı ve ellerinizi oynatabiliyorsunuz. Bu sefer bir de sandalyede kendinizi geriye doğru bırakmış halde otururken kumda gömülü olduğunuzu düşünün! Bozulmuş bir omurga ekseninde hareketsiz bir şekilde gömülüyken sadece boynunuzu ve ellerinizi hareket ettirebiliyorsunuz. Bu pozisyonda yatarken boyundaki omurlar arası eklemlerin bazılarının diğerlerine göre daha fazla hareket ve yüke maruz kalabileceklerini gözünüzün önüne getirin. Hizalanma bozulmuşken tekrar eden aşırı hareket ve yük, bunlardan en çok etkilenen eklemlerde aşınmalara, ardından da yıpranmalara yol açar. Uzun vadedeyse sakatlanmalara ve özellikle yukarıdaki durumda boyunda fıtık oluşumlarına kadar götürebilir. Fıtıklaşmalar eklemlerdeki tahammül sınırlarının aşılması sonucu meydana gelir. Bu noktada pilates, kumda gömülü insan örneğinde olduğu gibi hareket kabiliyet ve bilgisini kaybetmiş hatta hareketsizliğe zorlanmış eklemleri tekrar harekete geçirerek mucizeler yaratabilir. Bu sayede zarar gören bölgeler de rahat bir nefes alır. Vücudun kendi kendini tamir ve tedavi etmesine şans tanınmış olur.

    Yine bazı başka rahatsızlıklarda eklemlerin mutlak surette hareket ettirilmesi ancak bunu yaparken de eklemlere binen yükün azaltılması gerekir. Örneğin romatoit artrit (iltihaplı eklem romatizması) vakalarında, yay düzenekli ekipman kademeli yük artışına olanak sağladığı için eklemlere daha az yük bindirilerek çalışabilmeyi kolaylaştırır. Bir diğer rahatsızlık olan osteoartrit, eklem hizalanma bozuklukları ve aşırı yük sonucu kıkırdakların aşınmasıyla kemik yüzeylerinde oluşan kireçlenmelerle ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda hizalanmanın bilinçli bir şekilde düzeltilmesiyle eklemi oluşturan kemiklerin daha az aşınmış yüzeylerinin birbirlerine bakması sağlanabilir. Bu da hareketlere kolaylık ve rahatlık getirebilir.

    - Advertisement -

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz