Sağlıklı bir insan D vitamini içeren gıdaları düzenli olarak tüketiyorsa ve yaz aylarında öğlen sıralarında 10-15 dakika güneş kremi kullanmadan yüzü ve kolları güneş ışınlarına direkt temas ediyorsa D vitamini desteğine ihtiyaç duymaz. Başlıca D vitamini açısında zengin gıdalar; balık, balık yağı, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar, maydanoz, yulaf ve ısırgan otu sayılabilir. Yine unutulmaması gereken önemli bir husus ise cilt rengi açık olanlarda D vitamini sentezi koyu renkli cilt rengi olanlara göre daha fazla olmaktadır. Peki, yazın D vitamini kullanımını bırakmalı mıyız? Liv Hospital Ulus İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu yanıtlıyor.
YAZIN D VİTAMİNİ KULLANMAYI BIRAKMALI MIYIM?
Çeşitli hastalıklarda (böbrek yetmezliği, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer yetmezliği, pankreas hastalıkları, çeşitli kemik hastalıkları vb), kortizon gibi bazı ilaçları kullananlarda, gebe ve emziren kadınlarda ve büyüme gelişme çağındaki çocuklarda D vitamini tedavisine yazın da devam etmek gerekebilir.
Doğru yaklaşım ise bir hekim tarafından değerlendirilerek ihtiyaç duyulan D vitamin miktarı ve formu belirlenerek her hastaya uygun tedavinin düzenlenmesidir. Kontrolsüz ve yüksek doz D vitaminin toksik etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır.