Türkiye’de ard arda yaşanan depremler sonrası dünyanın jeolojik yapısı ile hangi ülkelerin en çok deprem ürettiği ve deprem riski olamayan ülkeler merak ediliyor. Türkiye ve komşu ülkeleri deprem riskinin yüksek olduğu çoğu kişi tarafından biliniyor. Peki, deprem riski olmayan ülkeler hangileri? Hangi ülkeler tehlike altında? İşte deprem riski olmayan ülkeler ve dünya deprem risk haritası…
DEPREM RİSKİ OLMAYAN ÜLKELER
- Sibirya,
- Kanada,
- Almanya,
- Polonya,
- Brezilya,
- Avustralya,
- Danimarka
- Faroe Adaları
- Grönland
- Estonya
- Finlandiya
- İzlanda
- İrlanda
- Letonya
- Litvanya
- Norveç
- İsveç
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
AVRUPA’DA DEPREM RİSKİ YÜKSEK ÜLKELER
- Türkiye
- Yunanistan
- Arnavutluk
- İtalya
- Romanya
Türkiye ve komşuları tarih boyunca en büyük depremlerin yaşandığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Romanya Avrupa’da en yüksek deprem tehlikesine sahip ülkeler arasında. Bunları Balkan ülkeleri takip ediyor.
Avrupa Deprem Tehlikesi ve Risk Tesislerinin (EFEHR) yayımladığı haritalar Avrupa’da depreme ilişkin kapsamlı değerlendirmeler sunuyor.
Haritada gösterildiği gibi beyazdan mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor renge doğru tehlike artıyor. Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de sahil şeridinde tehlike boyutu mor renge kadar çıkıyor. Bu en yüksek tehlikeye işaret ediyor.
Avrupa Akdeniz Sismik Tehlike Modeli (ESHM-2020) haritası L. Danciu ve diğer bilim insanları tarafından hazırlandı.
Adriyatik Denizi kıyıları da deprem tehlikesinin bulunduğu yerlerden birisi. Arnavutluk, Hırvatistan ve İtalya bu tehlikeyi yaşayan ülkeler. “Çizme” olarak adlandırılan İtalya’nın büyük bölümü de tehlikeli bölgelerde yer alıyor. Ancak PGA değeri Romanya ve Türkiye kadar yüksek değil.
Haritada en riskli bölgeler ise Türkiye’de İstanbul ve İzmir, İtalya’da Katanya ve Napoli, Romanya’da Bükreş ve Yunanistan’da Atina oldu. Haritada, bu şehirleri, Zagreb (Hırvatistan), Tiran (Arnavutluk), Sofya (Bulgaristan), Lizbon (Portekiz), Brüksel (Belçika) ve Basel (İsviçre) gibi şehirler takip ediyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Holosen fayı nedir? Deprem yüzey kırığı ve diri fay haritası
- Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki iller ve deprem risk haritası
- Doğu Anadolu bölgesi deprem haritası ve fay hattı üzerindeki iller