Diğer
    Ana SayfaSağlıkDuygulararası yolculuk

    Duygulararası yolculuk

    -

    İçinizdeki bastırılmış duyguları dışarıya çıkarmaya ne dersiniz? Kızgınlığınızı, nefretinizi, şiddetinizi, sevginizi, çılgınlığınızı… Evet diyorsanız, size AUM meditasyonunu öneriyoruz. Bu meditasyonu yaparken, ağlayacak, gülecek, dans edeceksiniz!

    AUM (Adrenaline, Uncontrol, Madness) yani; adrenalin, bilinçsizlik ve çılgınlık… Bu üç kelime bir ara geliyor ve ortaya iki buçuk saatlik bir meditasyon yöntemi çıkıyor. AUM meditasyonu adı verilen bu yöntem, şimdiye kadar tanıdık olduğumuz bütün meditasyon fotoğraflarını kafamızdan silecek.
    Doğu dinleriyle derinden ilgilenenler için yabancı olmayan bu yöntem, özellikle konu hakkında az bilgisi olanları şaşırtacak. Çünkü bu meditasyon süresince, bildiğiniz sakinliğin tam aksine, bağırılıyor, şarkı söyleniyor, dans ediliyor…

    Sosyal bir meditasyon

    Sosyal bir meditasyon olarak tanımlanan AUM, bir enerji alışverişi; bu yüzden de tek başına yapmanın bir faydası yok. Asıl enerji paylaşımı, grup halinde yapıldığında ortaya çıkıyor. Toplam 12 aşamadan oluşan AUM'un içinde her türlü duygu var. Asıl amaç da bu duygular arasında yapılan yolculuk. Ağlarken birden gülmeye başlıyor, birbirinize nefretle bağırırken, hemen ardından sevgiyle sarılıyorsunuz! Bu meditasyonu yapanlar, 'Zıt duyguların ard arda dışa vurulması sayesinde bir uçtan ötekisine savrulursunuz, ta ki derin bir sessizliğe ulaşana kadar' diyorlar.

    Kızgınlık, nefret, şiddet…

    Meditasyon boyunca amaç, bastırılan bütün duyguları dışarı çıkarmak. Osho terapisti Bodhi Ray, AUM'un her aşamasında bilincimizi kullandığımızı anlatıyor. "Kızgınlık, nefret, şiddet… Bunlar bizim doğamızda olan duygular, ama genel olarak bastırılıyorlar. Bastırılmış duygular kendini ifade edecek bir yol bulmak zorundadır. Bu nedenle birbirimizi öldürmeye başladık! Oysa bu meditasyon süresince, biz bu duygularımızı bilinçli olarak yaşıyor ve dışarı atıyoruz. Örneğin; ağlıyoruz, gülüyoruz deliriyoruz. Bunların hepsini farkında olarak yaptığımız zaman, hiçbiri olmadığımızı anlıyoruz. Bu meditasyon sırasındaki bir başka kazancımız ise içimizdeki bütün duyguları, kızgınlığı, şiddeti, korkuyu, deliliği kabullenmemiz."

    Kontrollü enerji boşalımı

    Önemli olan içimizdeki duyguların farkına varmak. AUM meditasyonu ve Osho'nun diğer meditasyon metodlarındaki ana amaç; içimizdeki enerjiyi, kimseye zarar vermeden, bizi geliştirecek bir yöntemle ifade etmek. Başta da belirttiğimiz gibi bir çeşit kontrollü enerji boşalımı. Bu enerji boşalımını Bodhi Ray şu şekilde açıklıyor: "Kızgınlık, içimizde varolan bir enerjidir, ama biz bunun nedenini dışarıda ararız. Oysa dışarıdaki etkenler neden değil, sadece bahanedir. Esas neden içimizde, bu enerjiye sahip olmamızdadır. AUM'da yaptığımız şey, hiçbir dışsal bahane olmadan bu enerjileri açığa çıkarmak. Kızgınlığınızı bastırırsanız hayatınızda tutku olmaz. Tutku olmazsa yüzeysel bir hayat sürersiniz."

    - Advertisement -

    Kimler için yararlı?

    Bu meditasyon, Osho'nun yakın bir izleyicisi olan Hollandalı Waresh tarafından tasarlandı. İçinde böyle bir çalışmaya karşı istek duyan herkesin yapabileceği bu meditasyon, özellikle stres ve gerginliği olanlar, günlük hayatın karmaşasında kendisi için iyi birşey yapmayı unutanlar, eğlence ve meditasyonun nasıl bir birlikteliği olabileceğini görmek isteyenler, sosyal fobileri olanlar ve bu durumuyla yüzleşmek isteyenler, diğer insanlarla buluşmaktan, onların enerjileriyle karşılaşmaktan heyecan duyanlar ve kalabalık şehirlerde yaşamanın zorluklarını üzerinde taşıyanlar için pozitif sonuçlar doğruyor.
    AUM, periyodik olarak yapılması gereken bir meditasyon türü değil. Kişi, bundan yarar sağladığı sürece yapabilir. İsrail'de düzenli olarak her hafta AUM meditasyonu yapan gruplar var.

    AUM meditasyonunun 12 aşaması

    1) Cehennem KapIlarI: Meditasyon 'cehennem kapıları' bölümüyle başlıyor. Grup içinde eşler karşılıklı duruyor, pozisyonlarını alıyor ve 'Senden nefret ediyorum' diye bağırmaya başlıyorlar. Ama gerçekten büyük bir nefretle! Bu cümlenin ardından gelen kelimeler, küfürler kişiye kalmış. Kendi sesinizden başka kimseyi duymuyorsunuz ve içinizdeki bütün kızgınlığı dışarı çıkarıyorsunuz. Bu bölüm, eş değiştirerek devam ediyor.
    2) Cennet KapIlarI: İçinizdeki nefreti dışarı çıkarma aşamasının hemen ardından gelen bu bölümde, çiftler birbirlerinin gözlerinin içine bakarak 'seni seviyorum' diyor ve birbirlerine sarılıyor. Kalbini açma cesaretini göstermek olarak nitelendirilen bu bölüm de eş değiştirerek devam ediyor.
    3) İkinci Rüzgar: Bu bölümde herkes kendi halinde koşuyor, bağırıyor, şarkı söylüyor, ellerini kollarını sallıyor.
    4) Enerjinin Yükselmesi: Ayaklar yere çok iyi basıyor, ama vücut gevşek bırakılıyor. Yavaş yavaş sallanmaya başlanıyor. Bu şekilde kundalini enerjisi yükseltiliyor. Bir süre sonra vücut bunu kendi başına yapıyor.
    5) Bİlİnçlİ Delİlİk: İçinizdeki çılgınlığa izin verdiğiniz bir bölüm. Deli taklidi yaparak içinizdeki deliliği bilinçli olarak dışarı çıkarıyorsunuz. Bilinçli olarak delirdiğiniz zaman 'delirme' ihtimaliniz ortadan kalkıyor.
    6) Serbest Dans: Bedeni, müziğin ritmine bırakarak tek başına dans ediliyor.
    7) DaĞIlmak: Bu bölümde herkes oturup ağlamaya başlıyor. İçinizdeki üzüntüyle bağlantıya geçiyorsunuz.
    8) Kahkaha atan Budalar: Üzüntünün hemen ardından mutluluk. Kahkahalar atarak gülünüyor. Burada da amaç, içinizdeki mutlulukla bağlantıya geçmek.
    9) AŞIklar DansI: Bedendeki duyarlılıklarla temasa geçiliyor. Herkes kendi vücuduna dokunuyor, kendi enerjisiyle dans ediyor. Kendinizi daha seksi hissediyorsunuz.
    10) Evrenİn Merkezİ: Herkes elele tutuşuyor ve büyük bir çember oluşturuluyor. Çemberin ortasında büyük bir mum yanıyor. Herkes bu ışığa bakarak haming sesi (om) çıkarıyor.
    11) WOW ve Sessİzlİk: Wow sesi meditasyonu geliştiren kişinin bulduğu bir ses. Bu bölüm, herkesin bu sesi çıkarmasıyla başlıyor, sessizlikle devam ediyor. Gözler kapalı bir şekilde bu ses dinleniyor.
    12) Namaste: Son bölüm. İçinizdeki Buda'yı, aydınlanmayı temsil ediyor. Ayakta karşılıklı durarak selamlaşılıyor. Selamlama sırasında kullanılan kelime 'Namaste', yani 'İçindeki Buda'yı selamlıyorum'.



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz