Diğer
    Ana SayfaRöportajFarenjit bulaşıcı mıdır? Akut farenjit nedir? Nasıl geçer?

    Farenjit bulaşıcı mıdır? Akut farenjit nedir? Nasıl geçer?

    -

    Farenjit, kış mevsimiyle birlikte en sık görülen hastalıklardan biridir. Boğaz ağrısı, kuruluk, yutkunma gibi belirtilerle kendini gösteren farenjit günlük hayatta akışı oldukça zorlar. Peki, akut farenjit nedir, nasıl geçer? Bulaşıcı mıdır? Nasıl tedavi edilir? Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı, Op. Dr. Elçin Arıtürk anlatıyor…

    FARENJİT NEDİR?

    Yaygın olarak boğaz ağrısı olarak bilinen farenjit, boğaz ağrısına neden olan farinks iltihabıdır. Bu nedenle, farenjit bir durumdan ziyade bir semptomdur. Genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral ve/veya bakteriyel ve özellikle bakterilerden streptococcus bakterisinin enfeksiyonundan kaynaklanır. Farenjit ayrıca viral bir enfeksiyon olan enfeksiyöz mononükleoz ile de ortaya çıkabilir.

    Fungal farenjit, immünsüpresyon yani bağışıklık sisteminin zayıflığına neden olan kronik steroid (kortizon) ve antibiyotik kullanımı durumunda ortaya çıkabilir. Bazen saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjiler boğaz ağrısına neden olabilir. Özellikle kışın kuru ev havası ve sürekli ağız solunumu, özellikle sabahları uyandıktan sonra tekrarlayan boğaz ağrısına neden olabilir. Ses kullanımıyla ilişkili kas gerginliği, sürekli yüksek sesle konuşma, boğazda farenjite benzer bir ağrıya neden olabilir. Gastroözofageal reflü hastalığı, yani mide asidinin yemek borusundan yukarı kaçak yapması, boğazı tahriş ederek kronik boğaz ağrısına yol açabilir.

    FARENJİT BULAŞICI MIDIR?

    Eğer viral veya bakteriyel bir enfeksiyon kaynaklı ise faranjit bulaşıcıdır.

    AKUT FARENJİT NEDİR?

    Yeni oluşmuş bir farenjit demektir. Genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Sigara, Reflü, sürekli kimyasala maruz kalma nedeniyle olan farenjit ise kronikleşebilir.

    - Advertisement -

    Farenjit

    FARENJİT BELİRTİLERİ 

    • Boğaz ağrısı
    • Boğazda kuruluk
    • Yutkunma sırasında ağrı
    • Konuşma sırasında ağrı

    Sebebe bağlı olarak başka belirtiler de olabilir. Bunlar, özellikle grip veya diğer viral enfeksiyonlarda eşlik eden şikayetler olan;

    • Yorgunluk,
    • halsizlik,
    • kas ağrıları,
    • baş ağrısı,
    • ateş.

    FARENJİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

    Teşhis, farenjitin tüm olası nedenlerini değerlendirmek için fizik muayene ve laringoskopi (kulak burun boğaz kliniğinde kapsamlı muayene) gerektirir.

    FARENJİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Tedavi nedene bağlıdır. Viral farenjit, semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için tuzlu su veya antiinflamatuar gargaraları, ağrı kesiciler ve esıvı alımını arttırarak kendi kendine geçer. Bakteriyel farenjit antibiyotiklerle tedavi edilir. Streptococus bakterisine bağlı farenjit için acil antibiyotik tedavisi gereklidir çünkü tedavi edilmezse bazen böbrek problemlerine ve kalp kapakçıklarına zarar verebilecek romatizmal ateşe neden olabilir. Klinikte tam bir değerlendirme, diğer nedenlerin tedavisine rehberlik edecektir.

    FARENJİT İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

    Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzu arayın. Belirtileriniz bir hafta içinde geçmezse bir doktora görünmelisiniz; boynunuzda şişmiş lenf düğümleri fark ederseniz; veya boğazınızın arkasında iltihabi akıntı veya beyaz lekeler, tükürükte kan veya balgam bulursanız; veya boğazda bir kızarıklık görürseniz, şiddetli ağrı ve yüksek ateş varsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz