Geçtiğimiz yıl yaz aylarında İstanbul’da oldukça sık görülen Asya Kaplanı sivrisineği vakaları bu yaz da tekrardan görülmeye başlandı ve kaşıntı, yara şikayetiyle hastanelere başvurular arttı.
İstanbul’da son günlerde sivrisinek kaynaklı şikâyetlerin artması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ilaçlama faaliyeti başlattı.
Hürriyet’in haberine göre, bu yıl ilk kez kullanılacak olan yeni araç ve ilaçlama yöntemlerini tanıtan İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, Asya Kaplanı Sivrisineği ile ilgili şunları söyledi:
”HEM GÜNDÜZ HEM DE GECE HAREKET EDİYORLAR”
“Asya Kaplanı saldırgan bir sivrisinek türü. Bildiğimiz klasik sivrisineklerden farklı hareket ederler. Maalesef mücadele yöntemi de bildiğimiz diğer sivrisineklerden farklı. Sivrisinekler gece hareket ederler ve gece insanlardan kan emerler. Ama bu tür sivrisinekler hem gündüz hem gece hareket etme kabiliyetine sahip. Ciddi cilt lezyonlarına sebep oluyorlar.”
Asya Kaplanı Sivrisineği (Aedes albopictus) dünyadaki en istilacı türler arasında. Türkiye’de ilk kez 2011 yılında Edirne’de tespit edilmiş, 2015 yılında Artvin ve Trabzon illerinde yerleşik popülasyonları olduğu anlaşılmış. 2017 yılında ise ilk kez İstanbul’da görülmüş. Asya Kaplan, sarı humma ve zika gibi virüsleri bulaştırma potansiyeline de sahip.
”SİVRİSİNEK ISIRIĞI SONRASI KOLONYA SÜRMEYİN”
Sivrisinek ısırıkları sonrası, ciltte oluşacak kızarık ve kabarık bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektiği kaydedildi.
Şener, “Isırık sonrasında daha ciltte oluşan kızarık ve kabarıkta yaygın tanının tam tersine kolonya gibi alkollü ürünlerle üstünü kaşıdığınız zaman kaşıntının azması ve dolayısıyla ciltte sıyırıklar ve kaşıntıların daha yaygın ve kabuk tutarak kontrolsüz bir şekilde yaygınlaşması mümkün. Bunlarda daha çok yapılacak olan soğuk uygulama. Kaşıntı olan yere soğuk uygulayarak, azaltabilirsiniz.” dedi.