Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDiyette kahvaltı nasıl olmalı? Diyette kahvaltı alternatifleri

    Diyette kahvaltı nasıl olmalı? Diyette kahvaltı alternatifleri

    -

    Sabah biraz daha fazla uyumak için kahvaltıyı atlamak kolay bir seçenek haline geliyor. Ancak uyurken bile çalışan vücut gece boyunca aç kaldığı için güne kahvaltı ile başlamak oldukça önemlidir. Özellikle beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle beyin fonksiyonları için glikoza ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapmadan güne başlamak kan şekerinde dengesizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısına neden olabilir. Peki, diyette kahvaltı nasıl omalı? Diyette kahvaltı yaparken ne yemeli? İşte size Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç‘ın sizler için hazırladığı chia puding tarifi ve kahvaltının sağlık açısından önemi…

    DİYETTE KAHVALTI NASIL OLMALI?

    Uyanınca hemen bir şey yeme isteğinin olmaması veya daha fazla uyumak için kahvaltı atlamak çok kolay olabiliyor. Hafta içinde yapılamayan kahvaltı nedeniyle uzun pazar kahvaltıları da iple çekiliyor. Sabah telaşınız için hazırlaması ve tüketmesi kolay olan haşlanmış yumurta, tost, süt veya meyve tercih edebilirsiniz. Pazar kahvaltılarınızda mantarlı omlet yapabilirsiniz. Düşük kalorili mantar sayesinde omlet porsiyonunu büyütmüş olursunuz. Zeytinin yağ miktarı fazladır. Tuz kısıtlaması olan kişiler de tuzsuz tüketmelidir. 5 tane zeytin 1 tatlı kaşığı kadar yağa eşittir. Bunlara dikkat ederek kahvaltınızda tüketebilirsiniz. Kan şekeri dengesi sağlayan çavdar veya tam buğday ekmeği de daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

    Posanın karbonhidrat emilimini azaltıcı ve kan şekerini daha kontrollü yükseltici etkisi vardır. Ayrıca posadan zengin besinler daha düşük kalorili ve midede hacim kaplayarak doygunluk hissini arttırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Posa kaynağı olarak günlük beslenme programınıza porsiyon ölçülerine dikkat ederek kahvaltınıza mevsim sebze ve meyvelerini eklemeyi unutmayın.

    diyette kahvaltı

    SAĞLIKLI KİLO ALMAK İSTEYENLER…

    Özellikle kilo vermek isteyen diyabet hastaları öğün atlamamaya özen göstermelidir. Bu nedenle güne mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda da süt ve süt ürünleri, pekmez, ceviz gibi sağlıklı besinleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

    - Advertisement -

    OKUL HAYATINDA VE İŞ HAYATINDA KAHVALTININ ÖNEMİ

    Uyurken bile çalışan vücut gece boyunca aç kaldığı için güne kahvaltı ile başlamak gerekir. Özellikle beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle beyin glikoza ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapmadan güne başlamak yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısına neden olabilir. Yapılan araştırmalarda da kahvaltı yapan kişilerin daha başarılı olduğu saptanmıştır. Kahvaltı günlük almamız gereken kaloriyi sağlamak dışında kalsiyum, demir, protein gibi besin ögelerinin de alınmasını sağlar.

    DİYETTE KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

    2 kaşık yulaf + 1 küçük muz + 2 kaşık yoğurt + tarçın

    Veya

    1 haşlanmış yumurta + 2 kaşık maydanozlu lor peyniri + çeri domates

    Veya

    Menemen + 1 dilim peynir + çeri domaes + kapya biber

    Veya

    Latte + 1 küçük muz

    Veya

    2 kaşık lor peyniri + 1/2 avokado + maydanoz + roka

    Veya

    1 dilim dil peyniri+ 2 ceviz + 2 kuru kayısı + çeri domates + kapya biber

    Veya

    Tam buğday ekmeğine yağsız tost + söğüş sebze

    CHİA TOHUMU FAYDALARI

    1 porsiyon (28 gram) chia tohumunda yaklaşık 11 gram lif bulunur. Bu da günlük alınması gereken lif ihtiyacının %40-42’sini karşılar. Lifin, karbonhidrat emilimini azaltıcı ve kan şekerini daha kontrollü yükseltici etkisi vardır. Lif içeriği fazla olan besinler daha düşük kalorili ve midede hacim kaplayarak doygunluk hissini arttırır. Böylece kilo kontrolünü kolaylaştırır. Chia tohumu su veya süt ile karıştırılıp bekletildiğinde jöle kıvamına gelir. Kahvaltıda veya ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.

    28 gr Chia tohumu:

    137 kcal

    11 g lif

    4 g protein

    5 g Omega-3

    Chia pudingi ile hem doyurucu hem lezzetli kahvaltı!

    Malzemeler:

    • 2-3 yemek kaşığı Chia tohumu
    • 1 bardak hindistan cevizi sütü
    • 50 gr yaban mersini
    • 5-6 tane badem
    • 1 tatlı kaşığı bal
    • Vanilya ekstresi

    Yapılışı:

    Küçük bir kase veya cam kavanoz içine chia tohum, hindistan cevizi sütü, vanilya ve balı koyun ve karıştırın. Bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Sabah karışımın puding gibi jöle kıvamını aldığını göreceksiniz. Üzerine yaban mersini ve bademleri ekleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun J

    Güne kahvaltı ile başlamak daha uzun süre tok tutarak kilo kontrolü sağlamanızı kolaylaştırır. Güne dengeli kan şekeri ile başlamanızı sağlar. Böylece diğer öğünlerde daha fazla yemenizi engeller. Gece acıkmalarını önler. Kahvaltıda karbonhidrat, protein ve yağ dengesi oldukça önemlidir. Sağlıklı ve daha kaliteli yaşamak için mutlaka kahvaltı alışkanlığının olması gerekir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz