Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetFilizlenmiş patates yenir mi? Sağlığa zararı var mıdır?

    Filizlenmiş patates yenir mi? Sağlığa zararı var mıdır?

    -

    Patates sofralarda en çok tüketilen sebzelerin başında geliyor. Yemeği, kızartması, haşlaması ile birlikte sevilerek yeniyor. Bu yüzden patatesi kilo olarak yüksek miktarda alıyoruz. Çuvalla alanlarımız da oldukça fazla. Peki, patatesin saklama koşulları hakkında bilginiz var mı? Patatesin filizlenmemesi için ne yapmalıyız? Filizlenen patatesi yemenin sağlığa zararı var mıdır? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan‘a sorduk…

    FİLİZLENMİŞ PATATES YENİR Mİ? SAĞLIĞA ZARARI VAR MI?

    Patatesler hatalı veya çok uzun süre saklanırsa, yumrular kontrolsüz çimlenir. Üzerleri daha sonra yeşilimsi bir hale dönüşür ve patatesler yumuşar. Çimlenme sırasında yumrular zehirli toksik madde olan Solanin üretirler. Bu, özellikle gece gölgede yetişen bitkilerinde bulunan zehirli bir bileşiktir.

    Filizler hâlâ çok kısa (bir sanitimetrenin altında) ise, solanin içeriği hala çok düşük, bu da patateslerin tadını değiştirmiyor.. Bu tür patatesler, çimler çıkarıldığında da kullanılabilir.

    Bununla birlikte, filizler zaten birkaç santimetre uzunluğunda ve patates de yeşilleşmiş ise, yumrudaki Solanin içeriği nispeten yüksektir. Patates acı tad alır ve daha az vitamin, daha az protein ve az miktarda mineral içerir.

    Filizler 1 santimden uzun değilse, ve patatesler soyulduktan sonra normal görünüyorsa, yeşil lekeye sahip değilse, çok yumuşak değilse pişirme için normal olarak kullanılabilir.

    - Advertisement -

    filizlenmiş patates

    PATATES FİLİZLENMEMESİ İÇİN NASIL SAKLANIR? 

    Patatesler için ideal saklama sıcaklığı 4 derece üstü ve 15 derece altıdır. Buzdolabında saklamak uygun değildir. Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın.

    Patateslerinizin daha uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız onları soğan ya da sarımsaklarla aynı kutunun içinde ya da yan yana kutularda saklamamalısınız. Çünkü bu, onların olgunlaşma süresinin hızlanmasına sebep olacaktır.

    Patatesleri uzun süre sağlıkla saklamak istiyorsanız hepsini bir anda aynı kutunun ya da çuvalın içine koymak yerine aralarında boşluk bırakarak bir kat patates yerleştirdikten sonra üzerine kese kağıdı/gazete gibi bir ayırıcı malzeme koyup ardından kalan patatesleri yerleştirebilirsiniz.

    Patatesleri sakladığınız kutu içerisine biraz iri tuz koyarak daha uzun süre saklayabilirsiniz.

    YAZARIN DİĞER YAZILARI



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz