Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte meme ağrısı (hassasiyet) ne zaman başlar, neden olur?

    Hamilelikte meme ağrısı (hassasiyet) ne zaman başlar, neden olur?

    -

    Gebelik süreci başladığı gibi kadınlarda karında gerginlik, memede hassasiyet, baş dönmesi gibi semptomlar başlar. Bazen bunlara şiddetli bulantı ve kusma da eklenebilir. Peki, hamilelikte meme ağrısı ne zaman başlar, neden olur? Acıbadem Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Ganime Aygün hamilelikte meme ağrısı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor…

    HAMİLELİKTE MEME HASSASİYETİ

    Özellikle memede oluşan hassasiyet adet öncesi hissedilen hassasiyetten daha da fazladır. Hatta bazı kadınlar yüzüstü yatamamaktan şikayet eder. Kimi zaman kıyafet değişimi sırasında bile ağrı hissedilir. Bu semptomlar son derece normaldir.

    HAMİLELİKTE MEMEDE AĞRI NE ZAMAN BAŞLAR?

    Meme hassasiyeti gebeliğin ilk üç ayında şiddetli hissedilebilir. Kimi kadında hiç şikayet olmayabilir. Gebeliğin ikinci trimester dediğimiz ikinci 3 aylık kısımda ise şikayetler azalır, onun yerini meme başından sıvı gelmesi ya da süt gelmesi gibi problemler alır.

    HAMİLELİKTE MEMEDEN ŞEFFAF SIVI GELMESİ NORMAL Mİ?

    Meme başından gelen sıvılar bebek için hazırlanan süt kanallarının genişlemesi sebebiyle olur ve tamamen hormonal sebeplidir. Tedirgin olmaya gerek yoktur. Şikayetler gebelik boyunca sürebilir. Hatta çamaşır ya da kıyafetlerde lekelenmeler yapabilir. Bazen bu şikayetlere meme başında kabuklanma, kırmızı ve beyaz noktalanmalar hatta pullanmalar eşlik edebilir. Tüm bu semptomlar doğaldır ve endişe etmeye gerek yoktur. Meme cildini nemli tutmak döküntü ve kabuklanmaları azaltır. Ancak memeden sıvı gelip gelmediğini kontrol etmek amaçlı meme başı ve dokusunu sıkmak, uyarıda bulunmak doğru değildir. Çünkü bu uyarı doğum sancılarını tetikleyebilir. Sadece kendi haline bırakmak gerekir. Meme ile ilgili hastalıkların, hormonların yoğun olduğu gebelik döneminde değerlendirilmesi teknik olarak çok zordur. Bu nedenle doğum sonrası şüpheli durum var ise muayene ile değerlendirmek ve gerekirse tetkik istemek en doğrusudur.
    İLGİLİ İÇERİKLER


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz