Ayakkabı seçimi, koşucular için büyük önem taşıyor. Bu ay, 2013’te piyasaya sürüldüğünden beri koşuculardan alınan geri bildirimlerle yenilenerek yolculuğuna devam eden adidas Boost teknolojisini mercek altına aldık. Serinin en yeni modelleri “Ultraboost 19” ve “Pulseboost HD”yi koşu koçu İnanç Akbaş ile değerlendirdik. Akbaş, koşuya başlamak ve koşu tekniğini geliştirmek isteyenlere de tüyolar verdi.
Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Koşu ayakkabısı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Koşu ayakkabısı seçiminde; ayağınızın şeklinden nasıl bir koşucu olduğunuza, daha çok hangi zeminde, ne kadar mesafede koştuğunuza, boyunuza ve kilonuza kadar pek çok parametre bulunuyor. Yani koşu ayakkabısının sadece rahat olması yeterli değil. Seçim sürecinde belirttiğim kriterler doğrultusunda koşu tarzınıza, hava koşullarına ve zemine göre ihtiyacınızı belirleyerek tercihinizi yapmalısınız. Koşu sırasında kan dolaşımı hızlandığı için eller ve ayaklar şişer. Dolayısıyla normalde ayağınıza tam olan bir koşu ayakkabısı koşu esnasında ve sonuna doğru dar gelmeye başlar. Bunun için ayakkabının yarım ila bir numara büyük olmasında fayda var. Ayrıca artık geliştirilen teknolojik düzenekler sayesinde ayağınıza en uygun seçimi yapabiliyorsunuz. Örneğin; Run Genie, ayak basış şekillerine göre analiz yapılmasını ve böylece tüketiciye en uygun ayakkabının tavsiye edilmesini sağlayan bir adidas teknolojisi. Her bireyin basış şeklinin ve ayak yapısının farklı olduğu bilgisinden yola çıkarak, herkesin kendine uygun koşu ayakkabısını seçmesi hedefleniyor. Bu ölçümü adidas’ın İstinye Park, Cevahir, Beyoğlu ve Zorlu AVM’deki mağazalarında yaptırmak mümkün.
Boost teknolojisi nedir? Koşucular için ne gibi avantajlar sağlıyor?
Bana göre, Boost için en iyi koşu ayakkabısı teknolojisi diyebiliriz. 2013’te lanse edildiğinden beri bu teknoloji, koşu sporuyla birlikte tüm ayakkabı endüstrisini değiştirdi ve konfor ile tasarım için yeni bir standart belirledi. Boost orta taban katmanını, granül malzeme TPU’nun şişirilmesiyle ortaya çıkan binlerce küçük enerji kapsülü oluşturuyor. Bu kapsüller sayesinde Boost taban teknolojisine sahip spor ayakkabılar konfor, enerji, tüm hava koşullarına uygunluk, esneklik, tutarlılık ve dayanıklılık konularında avantaj sağlamaya yardımcı oluyor. Bu teknolojinin en son deneyimlediğim versiyonu ise Boost HD taban. Şehir koşucularına daha iyi kontrol sağlamak için daha fazla stabilite avantajı sunduğunu söyleyebilirim.
Boost serisinin en yeni iki ayakkabısı Pulseboost HD ve Ultraboost 19 hangi yenilikleri sunuyor?
Bence bu spor ayakkabılarının ortaya çıkışındaki en önemli unsur adidas’ın dünya çapında binlerce koşucu ile birlikte çalışmış olması ve ürünlerin koşuculardan alınan geri bildirimlere, gerçek sporcu deneyimlerine dayanarak geliştirilmiş olması. Bu, bizim gibi sporcular için çok önemli. Örneğin, Ultraboost 19’un orta tabanda kullanılan yüzde 20 daha fazla Boost teknolojisi sayesinde aynı mesafeyi koşarken daha az yorulduğumu hissediyorum çünkü koşarken her adımda daha fazla enerji geri dönüşümü sağlıyor.
Pulseboost HD ise özellikle şehir koşularında çok verim aldığım bir ayakkabı. Boost tabanın enerji geri dönüşümünün yanı sıra konfor ve denge özellikleri de çok etkileyici. Yoğun bir caddede aniden durma, ani veya hızlı bir yön değişimi gibi hareketlerde Continental™ kauçuk alt tabanı ile performans avantajı veriyor. Bu modelin sürprizi ise koşarken tempo arayanlar için hazırlanan özel bir müzik listesi. Ayakkabının dili üzerindeki QR kodu telefonuna okutanlar Spotify’da koşu için hazırlanmış özel Feel the Boost çalma listesine yönlendiriliyor.
Koşuya adım adım
Hayatında hiç koşmamış biri koşuya nasıl başlayabilir?
Önce doğru ayakkabı ve kıyafet seçimi yapmalı. Eğer tek başına sıkılıyorsa iyi bir partner olması önemli. Her gün koşmadan sayıyı yavaş yavaş arttırarak koşulara başlanmalı ve koşu mesafesini arttırırken yüzde 10 kuralına uyulmalı. Yani ilk hafta 1 km koştunuz, ikinci hafta 1100 m olmalı, hemen 2 km’ye geçilmemeli. Koş-yürü ile başlamak önemli. İlk başta koşu süresi kısa, yürüme süresi uzun; sonra eşit, devamında koşu süresi uzun, yürüme süresi kısa; en sonunda da tamamen koşu temposunun yakalanması önemli. Tek başına koşuluyorsa motive edici, yüksek tempolu müzikler tercih edilebilir.
Hangi zeminler tercih edilmeli?
Maalesef günümüz şartlarında tartan pist ve toprak zemin bulmak çok zor, eğer mümkünse bu zeminler tercih edilmeli. Eğer asfaltta koşuyorsak ayakkabı seçimi daha da önemli hale geliyor.
Şehirde koşarken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle güvenliğinize dikkat etmelisiniz. Çünkü sağlığımız için koşuyoruz. Trafik olan yerlerde özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
Koşu tekniğimizi nasıl geliştirebiliriz?
Koşu tekniği ilk koşmaya başladığımızda gelişir. Uzun süre koşuyorsak ve sonra tekniğimizi geliştirmeye çalışıyorsak burada uzman antrenörlerden yardım almayı tercih etmeliyiz. Koşu teknikleri ile ilgili çeşitli koşu drilleri vardır, bunları yapmak da önemli.
İnanç Akbaş kimdir?
1979 yılında İstanbul’da doğdu. Spor hayatına Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başladı. Burada lisanslı olarak yedi yıl futbol oynadı; minikler, yıldızlar, gençler olmak üzere tüm yaş kategorilerinde Türkiye şampiyonlukları ve çeşitli kupalar kazandı. Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği’nde 100 ve 200 metre koşuları ile çeşitli organizasyonlarda dereceler elde etti. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu dereceyle bitirdikten sonra Almanya Köln Spor Yüksekokulu’nda bir yıl öğrenim gördü. Türkiye’ye dönerek kariyerini fitness alanında ilerletti. Pamukspor, Colesium, Mayadrom Spor Center, Hillside City Club gibi İstanbul’un çeşitli spor kulüplerinde eğitmenlik ve yöneticilik yaptı. 2014 yılından bu yana da Acıbadem Sports Spor Müdürlüğü görevini yürütüyor. Aynı zamanda adidas Runners İstanbul’da koşu ve kuvvet koçluğu ile Powerade Türkiye egzersiz danışmanlığına da aktif olarak devam ediyor.