Detoks programı tarifleri
DETOKS ÇORBA
Malzemeler
* 1/4 demet ıspanak
*1 orta boy kereviz
*2 pırasa
*2 orta boy kabak
*1 havuç
* 1/2 demet maydanoz
* 1/2 demet dereotu
*1 küçük fincan yeşil mercimek veya nohut
*Pul biber, zerdeçal, kimyon
*Limon
Hazırlanışı
1 orta boy tencerenin içine 5-6 bardak su koyun. Ispanak, kereviz ve sapı, pırasa, dereotu, kabak, havuç, maydanoz ile yeşil mercimek veya nohutu birlikte pişirin. Piştikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, 1 tatlı kaşığı kimyon karışımı serpin. Yerken bol limon sıkın ve karabiber ekleyin.
DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI
Malzemeler
*5-6 adet domates
*2 adet kabak
*100 g tavuk göğsü
*1 demet maydanoz
*2 yemek kaşığı bulgur veya 3 yemek kaşığı kepekli makarna
*Zeytinyağı
*Karabiber
*Limon
Hazırlanışı
Domatesleri rendeleyin. Kabağı ve tavuk göğsünü küp küp doğrayın. Bir demet maydanozu ince ince kıyın ve bir kısmını ayırın. Bu malzemeleri, bulgur veya kepekli makarna, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, bolca karabiber ile alabildiği kadar suda pişirin. Maydanozun kalanını daha ince kıyarak servis ederken çorbanın üzerine bolca serpin. Çorbanızı içerken limon ekleyin.
SEBZE YEMEĞİ
Malzemeler
*1 kg sebze
*2 domates
*Soğan&sarımsak
*Zeytinyağı
Hazırlanışı
1 kg sebzeyi (patates, havuç, mısır, bezelye, mantar, yer elması dışında) küçük küçük doğrayın. Üzerine domatesleri rendeleyip bol soğan ve sarımsakla pişirin. Ateşi kapatınca 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Az tuz ve bolca baharatla tatlandırın. Tercihen tokluk hissi veren dereotunu yemeklerin üstüne ince kıyılmış olarak serpin.
Önemli notlar
1. Yapay, paketli ürünler kullanmayın.
2. Yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde yiyin.
3. Bol bol su için (ortalama 2 lt.)
4. Günde en az 30 dakika hareket edin.
5. Az az, sık sık tüketin.
6. Sakinleştiren meditasyonlar uygulayın.
Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Nisan 2012 sayısı