Tam bir lezzet bombası olan pralin çikolatalar, son zamanlarda oldukça merak ediliyor. Peki, bu lezzetiyle ün yapmış pralin çikolata nerede kullanılır? Çeşitleri nelerdir? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan anlatıyor…
PRALİN ÇİKOLATA NEDİR?
Pralin, fındık püresinin, şeker, bitkisel yağ, süt tozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata aroması ve vanilin) ve emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Pralin, dünyanın en iyi çikolatasını üreten ülke olan Belçika’nın ikonik bir ürünüdür. Genellikle pastanelerde ve pasta sektöründe kullanılır.
Belçika pralinleri, geleneksel olarak fındık, badem, şeker, şurup ve genellikle süt bazlı macunların farklı kombinasyonlarından yapılan yumuşak, bazen sıvı dolgulu bir çikolata kabuğundan oluşur. Bu yüksek yağlı, düşük erime noktalı çikolatalar, Belçika çikolatasının lüks ucunda yer alır ve birçok Belçikalı çikolata üreticisinin önemli bir ürününü temsil eder.
FRANSIZ PRALİNLERİ
Fransız pralinleri, badem ve karamelize şekerden oluşan sıkı bir kombinasyon ile ortaya çıkar.
AMERİKAN PRALİNLERİ
Amerikan pralinleri, şurup ve cevizlerin daha yumuşak, kremalı bir kombinasyonudur. Süt ve krema ile fındık veya badem şekerlemeyi andırır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Küflü gıdanın kalan kısmı yenir mi? Küflü gıda yenirse ne olur?
- E kodu nedir, ne işe yarar? Paketli gıdalarda E kodları zararlı mı?
- Gıdalarda ”eser miktarda süt ürünü ve fıstık içerebilir” ne demek?
- Çocuklarda hiperaktiviteye yol açabilecek gıda katkı maddeleri