Okuduğunuz yazılar, izlediğiniz programlar ya da büyüklerinizden bugüne kadar dinledikleriniz sağlıklı beslenme konusunda sizde bir bilgi birikimi oluşturdu. Acaba hepsi doğru mu? Ya da okuduğunuz her bilgiyi hala hatırlıyor musunuz? Aşağıdaki 17 sorudan kaçına doğru yanıt verebileceğinizi test edin…
BESİNLER VE VİTAMİNLER
1 – Sebzelerin vitamin değerlerini kaybetmemesi için hangi pişirme yöntemini seçmek gerekiyor?
a. Haşlama
b. Buharda pişirme
c. Soteleme
Doğru yanıt C. Sebzeler, haşlandığında içeriklerinde bulunan ve suda çözülen vitaminler olan B ve C vitaminlerinin yüzde 70’ini kaybediyor. Bu yöntemi kullanacaksanız mümkün olduğunca az su koyun ve çok yumuşamadan altını kapatın. Buharda pişirme de sebzelerin yüzde 30 oranında vitamin kaybetmesine neden oluyor. Sotelemek ise suda çözünen vitaminlerin korunmasını sağlıyor. Ancak sebzelerin C vitamini kaybetmemesi için doğradıktan sonra hemen pişirmeyi ve hızlı tüketmeyi unutmayın.
2 – Aşağıdaki süper gıdalardan hangisi en fazla antioksidan içeriğine sahip?
a. Yaban mersini
b. Kakao çekirdeği
c. Kurt üzümü
Doğru yanıt B. Çikolata yapımında kullanılan çiğ kakao çekirdeklerinin 100 g’ında 10 g antioksidan (flavanol) bulunuyor. Yaban mersininin 100 g’ı ise sadece 0.016 g flavanol içeriyor. Kakao çekirdekleri ayrıca magnezyum içeriyor ve keyif veren serotonin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. En iyi faydayı sağlamak için kakao oranı yüzde 70 olan çikolataları tercih edin.
3 – Aşağıdakilerden hangisi en fazla C vitamini içeriyor?
a. Portakal
b. Kivi
c. Acı kırmızı biber
Doğru yanıt C. C vitamini deyince ilk akla gelen portakal oluyor ama 100 g üzerinden hesaplandığında portakalda 53 mg, kivide 92 mg, acı kırmızı biberde ise 144 mg C vitamini bulunuyor.
4 – Aşağıdaki hangi fonksiyonlar A vitamini ile ilişkilidir?
a. Görme
b. Kalsiyum emilimi
c. Bağışıklık
Doğru yanıt A. A vitamini görme gücü, büyüme ve sağlıklı cilt için önem taşıyor. A vitamini yetersizliği gece görme güçlüğünden körlüğe kadar birçok soruna sebep olabiliyor. A vitamininin fazlası ise karaciğer ve kemik hasarına yol açıyor. En iyi A vitamini kaynakları arasında yumurta, balıkyağı ve karaciğer bulunuyor. Devamı diğer sayfada